Денят на родилната помощ честваха в УМБАЛ "Медика"

Денят на родилната помощ честваха в УМБАЛ „Медика“ + ВИДЕО

Броят раждания в “Медика” е нараснал с над 40% спрямо предходната година. Бебетата, появили се на бял свят в болницата през 2019-та година са общо 277, от които 9 двойки близнаци. Това стана ясно на провелият се в лечебното заведение ден на родилната помощ , съпътстван  от традиционна ритуална церемония по измиване на ръце. Събитието бе уважено от народния представител Светлана Ангелова, зам. – областния управител Свилен Иванов, председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев, общински съветници, ректора на Русенския университет чл. кор. проф. дтн DHC Mult инж. Христо Белоев и други гости.

През изминалата година момченцата, родени в болницата са повече в сравнение с момичетата (145 момченца и 132 момиченца). Най-голямото бебе тежи 5370 гр, а най-малкото 2100 гр. Най-възрастната майка за 2019-та година е на 46 години, а най-младата – на 14 години. Процентът на оперативните раждания, спрямо нормалните е по-малък спрямо предходната година. Тенденцията показва, че все повече майки раждат нормално. Като доказателство, от „Медика“ посочиха случай на нормално раждане на близнаци, след инвитро, който е рядкост. Недоносените бебета I-ва степен за годината са 22,  всички се развиват добре.

За майките и новородените в „Медика“ се грижи екип от  7 лекари – акушер-гинеколози, 2 лекари – неонатолози, 2-ма лекари специализанти по посочените специалности,  7 акушерки и 9 медицински сестри.

„Поздравявам Ви за добрите резултати и Ви пожелавам здраве! Продължавайте да надграждате постигнатото и да дарявате спокойствие и сигурност на избралите Вашата болница родилки!“ заяви заместник областният управител Свилен Иванов.

След като беше спазена традицията с ритуалното измиване на ръцете на шефа на отделението д-р Александър Рудницки, заместник областният управител подари кърпа, сапун и букет на старшата акушерка, а на д-р Рудницки кърпа и сапун.

Сподели:

Още новини от деня