Ден на предизвикателството в Русе

Ден на предизвикателството в Русе

Днес в Парка на младежта бе честван Световният ден на предизвикателството, който събра множество русенци и спортни клубове. Събитието бе организирано от Община Русе и Ученическа спортна школа.

То бе открито от кмета на Русе Пенчо Милков, който също се включи в спортните дейности.

„Бъдете пример за всички около себе си, защото спортът е здраве, дисциплина и отговорност“, каза кметът.

25 спортни клуба демонстрираха способностите си пред любителите на спорта. На място бяха представени традиционни и нови дисциплини – футбол, баскетбол, бадминтон, групови занимания като аеробика и йога, както и съвсем нови, набиращи популярност спортове за малки и големи. Желаещи можеха да се включат в предизвикателството и да премерят своите сили с професионалните спортисти в рамките на 15 минути. Гражданите и атлетите, взели участие в даден спортна активност, участваха и в томбола с награди, предоставени от Община Русе.

В края на събитието се проведе крос, в който се включиха десетки русенци.

Националната спортна проява „Световен ден на предизвикателството“ се провежда за 29-и път в цялата страна благодарение на Българската федерация “Спорт за всички” и с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Програма за развитие на спорта за всички. Тя цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната  възраст, пол, социален и здравен статус.

Проявата е в изпълнение и на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 -2024” и програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

Сподели: