Съединението пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война

Десетки русенци почетоха с цветя Деня на Съединението пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война

Време за прочитане: 2 мин.

Днес се състоя тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя на пл. „Ал. Батенберг“ пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в чест на 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Празнично слово произнесе областният управител на област Русе г-н Галин Григоров.

Той се обърна към присъстващите с думите: „Дати като днешната ни карат да се взираме в миналото си, за да бъдем достойни наследници на постигнатото, а също и да си припомним пътя и завета на нашите предшественици, за които патриотизмът и отстояването на националния интерес бяха водещи идеали! Но патриотизмът е не само едно много лично чувство на гордост и принадлежност, а и въпрос на дела, които всеки от нас трябва да предприема, за да можем заедно да съграждаме своето общо бъдеще като свободна и единна нация!

Именно преди 134 години чрез Съединението на Княжество България и Източна Румелия, българският народ постави основите на своето обединение, на своя нов път към равнопоставеност на Балканите и пред света! Извършването на това паметно дело е пример за безкористния народен стремеж за справедливост, породен от времената на страдание и погром!“

Областният управител отбеляза още, че Съединението е и образец за политическа зрялост, изразяваща се в това, че на картата на Европа отново се появява България, независимо от несправедливите и оскърбяващи страната ни решения на Берлинския конгрес.

„Историята ни е изпълнена с примери на необикновен патриотизъм и Съединението заедно с проявените месец по-късно военна доблест и самоотверженост в боевете при Сливница, Драгоман, Пирот, Видин, …, заемат специално място в Пантеона на българското родолюбие!“ допълни още той.

В края на словото си Григоров отправи призив да предаваме на идните поколения волята на нашите предшественици, които са поставяли националния интерес над всичко, дори над собствения си живот, с една единствена цел, а именно просъществуването на свободна и обединена България.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Сред присъстващите бяха заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет-Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, зам. областният управител на Област Русе Валентин Колев, началникът на РУО Русе Росица Георгиева, народни представители, общински съветници и др. Строен беше почетен караул, а тържествена музика изпълни Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Участие в събитието взе Клуб „Традиция“, а водещ беше актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

Сподели:

Още новини от деня