десислава атанасова

Десислава Атанасова: В името на стабилността и развитието на държавата ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи кабинета „Денков-Габриел“

Много трудно беше сформирано мнозинство, което да застане зад правителство. Ние обаче изпълняваме ангажимента както към своите избиратели, така и към всички български граждани-да има редовно правителство. То трябва да решава не само ежедневните проблеми на българите, но и да мисли дългосрочно-България да се движи по пътя на своето евроатлантическо развитие, влизането в Шенген и еврозоната, да се извърви пътя за задълбочена правосъдна и конституционна реформа, заяви в предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио днес председателят на парламентарната група на коалицията „ГЕРБ – СДС“ и народен представител от 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова.

В името на стабилността и развитието на държавата ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи кабинета „Денков-Габриел“. В него нашето участие се изразява в приемането на ротационния принцип на министър-председателя и участието на Мария Габриел, подчерта русенският депутат.

Коментарът ми в социалните мрежи след оповестяването на записа от Националния съвет на ПП е публичен. Аз не се отричам от думите си, защото не считам, че в политиката при разговор за актуалните политически въпроси тонът и изразните средства трябва да са такива. Някой трябва да осъзнае, че политиката изисква друго разбиране, а демокрацията изисква да не си служим с незаконни действия или подписи с кръв от страна на министри, категорична бе Десислава Атанасова.

Изключително наложителна беше декларацията на Мария Габриел и Николай Денков от петък във връзка с държавната администрация. Те да бъдат гарант за това, че няма да се случват политически чистки и няма да има уволнения в администрацията, отбеляза още тя.

Защо беше оповестен от Радостин Василев записът по време на най-задълбочените преговори, в навечерието на съставянето на кабинет аз не знам. Чух различни версии. Според мен такъв е бил тонът на разговорите в ПГ на ПП-ДБ. Напомням, че когато те управляваха, имаше и друг запис от зала в Народното събрание, който се наложи да бъде свалян от ефир, каза Десислава Атанасова.

Ние се съобразяваме с избирателите на всички партии. Хората посочиха такъв резултат и по друг начин не може да се сформира правителство. ПП и ДБ трябва да преосмислят позициите си. Обществото ни е нетолерантно към скрити договорки и подобни разговори, коментира русенският народен представител.

ГЕРБ-СДС нямаме планове да прекратим общото управление с ПП-ДБ след местните избори. В деня преди изборите ние обявихме, че единствените, с които бихме съставили мнозинство за управление, са ПП и ДБ. С тях имаме общи приоритети и законодателна програма, заяви Десислава Атанасова.

С ПП и ДБ не сме в коалиция, с тях споделяме обща отговорност. Недоверие има, защото обективни обстоятелства го налагат. Доверието между нас тепърва започва да се гради. ГЕРБ-СДС се държи коректно. Когато ние имаме критика, я изразяваме ясно-заявяваме своята позиция и я отстояваме. Не участваме в задкулисни договорки. Направихме и много компромиси, посочи още г-жа Атанасова.

Защитата на имунитета на Бойко Борисов никога не е била тема по време на разговорите ни с ПП-ДБ. Свързвам обявяването на искане за сваляне на депутатски имунитет с факта, че съдебната реформа е в ход и не може да бъде спряна. Намерен и реализиран е законодателен механизъм за разследване на главния прокурор, намерено е и мнозинство за конституционна промяна, счита русенският депутат.

Многократно вече е обявявано, че проверките на испанската прокуратура са приключили и няма никаква връзка между Бойко Борисов и въпросната къща, известна като „Барселонагейт“. Борисов в последните 12 години няма имунитет, защото министър-председателят няма такъв, а през последните две години той доброволно се отказа от качеството си на лице с имунитет. Разсъжденията, че в момента може да бъде притискан, са нелепи, смята Десислава Атанасова. Тя не намира за нормална тоталната намеса на съдебната власт и по-специално на прокуратурата по отношение на взиманите от политическите партии решения.

Процедурата в момента е такава, че ако лицето, чийто имунитет е искан, не се откаже доброволно от него, следва да се създаде комисия в НС. С информацията могат да се запознаят народните представители, аз също се запознах с нея и смятам, че Борисов няма от какво да се притеснява. Делото циркулира в публичното пространство повече от 2 години, редно е да се запитаме защо този процес е на „трупчета“, обърна внимание на неоспоримия факт Десислава Атанасова.

Позицията на ГЕРБ-СДС по отношение на промените в НПК и Закона за съдебната власт не бива да изненадва никого. Ние многократно сме обсъждали тези теми, заяви в заключение тя.

Сподели: