Десислава Атанасова: ГЕРБ - СДС ще бъде силна опозиция - знаеща и изискваща, непримирима при отстояване на демокрацията и българският национален интерес

Десислава Атанасова: ГЕРБ – СДС ще гласува против правителство на ляво-либералната коалиция

ГЕРБ – СДС ще гласува против правителство на ляво-либералната коалиция между четири партии, които нямат идеологическа основа за съвместна работа, сподели съпредседателят на ПГ на коалицията „ГЕРБ – СДС“ в 19-и МИР – Русе и народен представител от 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова.

Този кабинет е експеримент, в който е замесен президентът Радев. Той е петият елемент, скрепил четворната коалиция, добави депутатът в в “ Беновска пита“.

Партиите на протеста бяха “изчегъртани“ от “Продължаваме промяната”. Президентът Радев има основна роля във формирането на този проект. Той защитаваше Кирил Петков при казуса с гражданството му, отбеляза още тя.

Конституцията е добър подарък. Особено за онази част от народните представители, които не я познават добре. За първи път ще бъде избран за министър-председател човек, който доказано не е спазил основният закон на държавата, каза г-жа Атанасова.

Ние ще бъдем остра, критикуваща и изискваща опозиция в 47-мото Народно събрание. Ще осветяваме грешките на властта. Последните няколко дни в парламента водим полемика за спазването на Конституцията, законите и еднаквите стандарти между народните представители и суверена, подчерта тя.

Структурата на Министерски съвет е интересна. Никога не е имало толкова много вицепремиери и раздута държавна администрация. Още две министерски места са твърде много за нашата държава. Интересна е биографията на част от лицата, предложени за министерски постове. Сред тях има добре познати лица, свързани с различни етапи от демократичния преход в България, заяви Д. Атанасова.

Твърде често сме чували заявки за идеологически спорове между политическите сили от новата коалиция. Явно обаче само властта ги кара да преглътнат тези спорове и тежките думи, които са си казвали някога. Само преди няколко месеца Тошко Йорданов казваше от трибуната в парламента, че Асен Василев е „доказан измамник“. А вчера ги видяхме усмихнати на обща снимка. Корнелия Нинова преди години управляваше същото министерство. Тогава ЕК поздрави Сергей Станишев за нейното уволнение поради съмнения в корупция. Бойко Рашков пък е свързан с комунистическите служби и прокуратурата от онова време, коментира депутатът от 19-и МИР – Русе.

Фактът, че двете силови министерства са дадени на концесия на президента Румен Радев означава, че коалицията не е четворна, а е петорна. Като министър-председател Стефан Янев допусна много грешки, но се надявам професионалната му подготовка да му позволи да се справя по-добре в Министерство на отбраната. За мен не е обяснимо защо се разделя Министерство на икономиката от това на иновациите. Считам, че по този начин по-скоро ще се затрудни работата му. Предстои всички ние да видим резултата, отговори на въпросите на журналистката г-жа Атанасова.

ГЕРБ разбира политиката като работа за стабилност, предвидимост и растеж за държавата. Последните 12 години ГЕРБ управляваше по волята хората. И друг път сме били в опозиция. Единствено и само волята на хората ще отреди нашето място, категоричен бе народният представител от 19-и МИР – Русе.

Вчера бяхме свидетели на „пърформанс“ от служебния културен министър Минеков. Той може би се е преквалифицирал от носач на ковчези в пощальон. Единствените отговорни институции относно двата етажа в административната сграда на НДК са Министерският съвет и областният управител. Само те могат да водят разговори на тази тема с ГЕРБ. Но няма законови основания да напуснем централата си, завърши Десислава Атанасова.

Сподели: