Десислава Атанасова: Днес на практика се препотвърди решението от вчерашното гласуване, въпреки че имаше известен ремонт чрез мораториум на мораториума

Десислава Атанасова: Днес на практика се препотвърди решението от вчерашното гласуване, въпреки че имаше известен ремонт чрез мораториум на мораториума

В последните месеци цената на тока за бизнеса расте главоломно. Днес вечерта ще има абсолютен рекорд – очаква се 816 лв. за MWh. Това неминуемо ще се отрази на цената на другите стоки и услуги, каза в предаването „Лице в лице“ съпредседателят на парламентарната група на коалицията „ГЕРБ – СДС“ и народен представител в 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова.

Ние предложихме решение на темата с цената на енергията. Правителството очевидно няма никаква представа какво решение трябва да вземе. Проблемите са два – трябват спешни мерки. Ако не бяхме взели мерки цената щеше да се увеличи между 10-15%, няма време да се вземе друго решение. Народното събрание и Министерски съвет не могат да се месят в работата на регулаторния орган, добави тя.

Не имало предложение решението да действа със задна дата. Идеята беше цените да са тези, които бяха на 1 януари 2021 година, защото бяха много по-ниски, коментира Д. Атанасова.

Днес на практика се препотвърди решението от вчерашното гласуване, въпреки че имаше известен ремонт чрез мораториум на мораториума. Цените няма да са на нива 1 януари, а на нива цени от днес, отбеляза депутатът.

Решението за 110 лв на месец помощ за бизнеса беше само за 2 месеца. През месец декември бизнесът вече не получава такива пари, а обещаните преди това още не са им изплатени. Бизнесът помоли парламента, когато коментира мерките за цените на битовите потребители, да обърне внимание и на бизнеса. Около 250 млн. се очаква да изкарат производителите на електроенергия, каза народният представител.

Държавата е задължена да изкупува електроенергията от ВЕИ централите. Ако цената е била 120 лв. и днес е 500 лв., държавата трябва да покрие разликата. Предложихме това да не се случва, за да се направят разчети, с които да се компенсира до 75% бизнесът, сподели още тя.

Недопустимо е, че повече от седмица депутати демонстрират, че са една богоизбрана част от обществото. И за тях изискването за “Зелен сертификат” не важи, категорична бе Д. Атанасова.

Народните представители са 240 човека, работим с медии и журналисти. Ние сме в старата сграда на парламента, където няма никакво разстояние и по никакъв начин не доказваме, че спазваме правила. Първата заявка на Кирил Петков беше, че ще въведе зеления сертификат веднага, а сега се оказва, че това ще се случи с отсрочка от 40 дни. Това е недопустимо отношение, смята депутатът.

Ако има неваксинирани сред депутатите, както е за всички останали хора, важи изискването за PCR или антигенен тест. Аз пледирам за еднакви правила спрямо всички – за гражданите, за Министерски съвет и парламента, призова в заключение Д. Атанасова.

Сподели: