Десислава Атанасова: Категорично ясно е, че предсрочни избори трябва да има

Днес ПГ на ГЕРБ-СДС внесе вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков. През целия ден водим разговори с останалите парламентарни групи. До този момент на поканата ни не се отзоваха единствено групата на „Продължаваме промяната“ и БСП. Утре планирам среща и с независимите народни представители, заяви съпредседателят на парламентарната група на коалицията „ГЕРБ – СДС“ и народен представител от 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова.

Държавата ни върви по стръмното надолу към финансова криза. Вотът на недоверие е именно за провал във финансовата и икономическата политиката. Ако управлението на Кирил Петков не приключи, ще се задълбочи дълговата спирала, ще се повиши още инфлацията, ще се повишат и цените, но и ще спре ръстът в доходите на българите, добави депутатът.

Управляващото мнозинство разрушава политическата система. Днес 120 депутати внесохме искане за оставката на председателя на българския парламент Никола Минчев. Това е политически знак. Минчев зае този пост със заявката да се върне парламентаризмът, а парламентът да не бъде гумен печат на Министерския съвет. Днес лично той скри цялата информация за водените разговори на премиера по темата за Република Северна Македония, заяви г-жа Атанасова.

Категорично ясно е, че предсрочни избори трябва да има. В рамките на този парламент чисто математически дори не може да се получи. Вече наблюдавахме партии без никаква идеологическа свързаност да управляват 6 месеца-не се получава, подчерта тя.

Властта за нас не е самоцел. Можем да бъдем и в ролята на опозиция, и в ролята на управляващи. Над 10 години управлявахме държавата успешно. Справяме се и в ролята и на опозиция. Макар и да не сме агресивни към управляващите – ние посочваме грешките им и изискваме информация, каза Десислава Атанасова.

Днес се въздържахме от подкрепа за Закона за държавното обществено осигуряване. Ще го направим и по отношение на НЗОК. Сбъркана е цялата философия на този процес. Това е третият бюджет, който гласуваме за тази година. Това е недопустимо за държава, в която се твърди, че има добър финансов министър. Предвиждат се нови и нови заеми, никакви адекватни мерки за справяне с инфлацията нито за гражданите, нито за бизнеса, отбеляза още народният представител.

ПГ на ГЕРБ-СДС ще предложи увеличение на доходите и мерки, но не по модела на този изчерпан кабинет. Ще инициираме разговори и с другите парламентарни групи, за да се предложи адекватен модел по отношение на доходите на гражданите. Устойчив модел, който няма да затруднява всяко следващо правителство. Липсата на 3-годишна средносрочна бюджетна прогноза ни плаши, сподели г-жа Атанасова.

Трябва да станат ясни няколко неща. Строителните фирми са работили по законни договори. Те са изпълнили задълженията си по тези договори. „Ин хаус“ процедурите са напълно законни. А средствата все още не са изплатени на строителния бранш, коментира депутатът.

„Промяната“ трябваше да предлага новите, по-добри решения. Оказва се, че отново ГЕРБ трябва да предложи адекватните решения. Надявам се, че всички вече са разбрали, че ние можем да носим отговорност както в управлението, така и в опозиция. Ние ще направим такива предложения, които да са гарантирани от бюджета и да не застрашават финансовата стабилност на държавата, обяви Десислава Атанасова.

Сподели: