Десислава Атанасова: Консенсус на Консултативния съвет по национална сигурност не се постигна затова няма да има общо становище, което да е изразено публично

Десислава Атанасова: Когато историята започне да дава своите оценки, хората също ще забележат кой как е изпълнявал своите задължения и какво е направил за България

ГЕРБ винаги проявява уважение към институциите. Ние присъствахме на акта на полагане на клетва на президента и вицепрезидента. Защото зачитаме химна, герба, Конституцията и вота на българските граждани. Но представляваме и своите избиратели и няма да позволим да им се лепят етикети, заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ съпредседателят на ПГ па коалицията „ГЕРБ – СДС“ и народен представител от 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова.

В последните 5 години имаше конфронтационна среда. За да се изгради като политик, Румен Радев имаше нужда от силен опонент – ГЕРБ. Макар и Радев да вдигна рейтинга си, това не означава, че хората живеят по-добре, добави тя.

Бойко Борисов и ГЕРБ се справяхме с кризи. Ние дойдохме на власт през 2009 г., когато се налагаше справянето със световната икономическа криза. След управлението на Пламен Орешарски – кризата с КТБ, по-късно миграционната криза, както и здравната криза, заради Covid-19. Когато историята започне да дава своите оценки, хората също ще забележат кой как е изпълнявал своите задължения и какво е направил за България, коментира народният представител.

Виждаме различно разбиране за изпълнителната власт от страна на Румен Радев към новите управляващи. На 23 януари България все още няма бюджет. Ако при управлението на Борисов годината беше започнала без бюджет, президентът щеше да бъде много по-активна страна, каза още Д. Атанасова.

Прецедент е държавата да започва годината без бюджет и без обезпечени плащания. И причината не е в политическата ситуация – министърът на финансите е такъв от април 2021 г. Той не влиза за първи път в Министерството на финансите, категорична бе тя.

Немислимо е да се планира актуализация на все още неприетия бюджет. В 3-годишната средносрочна финансова рамка се предлага увеличаване на дълга до 9 млрд. през 2024 г. За настоящата година се предлага дългът да стане 7 млрд. Уж при управлението на ГЕРБ се крадяха по 8 млрд. къде са тези пари? Би следвало да ги видим в излишък, но вместо тях виждаме планирано увеличение на бюджетния дефицит, отбеляза депутатът от Русенска област.

Кой ще връща изтеглените от управляващите заеми, когато народът обеднява, а цените постоянно се повишават, попита тя.

Мораториумът върху цената на електроенергията щеше да даде глътка въздух за домакинствата. А през това време трябваше да се изработи методика за компенсиране на засегнатите. Управляващото мнозинство създаде временна комисия, която да анализира мерките свързани с цените на електроенергия. Срокът на комисията обаче изтече, но тя не е провела нито едно заседание, отбеляза Д. Атанасова.

Христо Иванов забравя, че единствено ГЕРБ направи съдебна реформа. Сега виждаме единствено заявени намерения за реформа, която е под формата на декларации от трибуната. Политическа подкрепа се търси в разговор по същество, когато има готовност със законопроект. Христо Иванов може да заповяда в Централата на ГЕРБ, където е нашият лидер. Така се търси подкрепа на лидерско ниво, призова г-жа Атанасова.

Многократно сме заявявали, че законодателството не бива да се променя в полза на лица или за да бъдат премахнати те. На практика не виждаме дълбока реформа и регулиране на процесите в обществото спрямо очакванията на хората, смята депутатът.

Всяко твърдение на Бойко Рашков е абсолютно опровергано от фактите и от времето. През последната седмица стана ясно, че от подслушванията на хиляди политици през 2020 г. има установени 7 случая на незаконно подслушване. През 2015, когато Бойко Рашков е директор на Бюрото, те са 10. Ние критикуваме лъжите по отношение на политическа партия. ГЕРБ заведе иск за непозволено увреждане, делото е образувано. И вече очакваме отговор на исковата молба от Бойко Рашков, каза пред водещия Д. Атанасова.

По време на среднощния парламентарен контрол от петък министрите започнаха да уведомяват председателя на парламента, че не могат да присъстват поради неотложни ангажименти. Единствено опозицията остана в залата, защото имахме въпроси към тях. Аз имах въпрос към министър Василев беше защо НАП е раздала 32 млн. бонуси на своите служители и колко от тези средства е получил Румен Спецов. Поради неотложността на ангажиментите си, министърът не се яви, за да отговори.

Трябва да се замислим дали парламентаризмът наистина се завърна. Министри на „Продължаваме промяната“ унижиха председателя и зам.-председателя на парламента, които 20 минути не могат да закрият заседанието. Операторите бяха длъжни да излъчват този резил по БНТ 2, изрази мнението си народният представител от 19-и МИР – Русе.

Сподели: