Десислава Атанасова: Надявам се, че дебатът по Изборния кодекс няма да измести основната функция на Народното събрание – да излъчи правителство

Да се протестира срещу „даването на още права на избирателите“ е нелогично и неразбираемо, заяви председателят на парламентарната група на коалицията „ГЕРБ – СДС“ и народен представител от 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова в предаването „Неделя 150“.

Гражданите имат право на общо, равно и тайно гласуване. Правото на избор е гарантирано от Конституцията. Опасенията, че вотът може да се контролира ще отпаднат с въвеждане на видеонаблюдение при броенето на бюлетините и с премахването на тъмната стаичка, която ще бъде заменена с параван, идентичен с този при който се извършва машинното гласуване, коментира тя.

Парламентът работи нормално, следва законодателната си дейност и това, че два от законопроектите – един, внесен от БСП (за промени в Изборния кодекс – б.р.)и един внесен от Демократична България, са разглеждани в правната комисия не означава, че са разглеждани приоритетно, каза г-жа Атанасова.

Надявам се, че дебатът по Изборния кодекс няма да измести основната функция на Народното събрание – да излъчи правителство, подчерта тя.

Трябва да има Закон за държавен бюджет, когато има правителство, което може да носи отговорност за него и чрез него ще реализира своите политики. Убедени сме, че гражданите с ниски доходи трябва да бъдат подкрепяни, но това трябва да става разумно, защото ще влезем в дългова спирала, което би попречило на влизане в еврозоната.

Сподели: