Десислава Атанасова: Общо е намерението на трите парламентарни групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да формираме заедно проект на изменение и допълнение на Българската конституция

Десислава Атанасова: Общо е намерението на трите парламентарни групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да формираме заедно проект на изменение и допълнение на Българската конституция

Общо е намерението на трите парламентарни групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да формираме заедно проект на изменение и допълнение на Българската конституция. След много разговори, след добър синхрон и в Комисията по конституционни въпроси, както и след лидерските срещи, стана възможно да се сформира това конституционно мнозинство, заяви председателят на парламентарната група на коалицията „ГЕРБ – СДС“ е народен представител в 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова днес.

Ние се съгласихме да не търсим авторство, а да застанем заедно зад промените на Конституцията. Разбира се, не мога да отбележа, че по отношение на промените в глава „Съдебна власт“ имахме дълги обсъждания, но заедно с останалите две парламентарни групи се обединихме зад тях. Текстовете за Инспектората може би имат повече превес от нашата парламентарна група. Индивидуалната конституционна жалба знаете, че съществуваше и в нашия проект на Конституция, който бяхме обявили преди повече от две години, посочи русенският депутат.

Смятам, че намерихме добър баланс, експертен дебат и този баланс се демонстрира с това, че събрахме 166 подписа, което гарантира при всички положения, че има мнозинство и до края на годината ще се приемат промените в Конституцията, коментира тя.

Ние преди дни казахме, че сме категорично против да се ограничават мандатите на изборните длъжности в местната власт. Колегите от ДПС и ПП-ДБ приеха това предложение, ДПС имаха същото предложение. Заедно намерихме съгласие, заяви русенският депутат.

Теми, които обсъждахме дълго, бяха по отношение на служебното правителство. Предложили сме как то да бъде конструирано. Смятаме, че има балансирани текстове. Това са основните промени в Конституцията, които внасяме всички, каза Десислава Атанасова.

Безспорно за бързата писта за приемането на тези промени са нужни 180 гласа, а темата с 24 май вече беше обсъждана в Народното събрание миналата година, когато ние предложихме промяна в Кодекса на труда. Сега може да очакваме от останалите парламентарни групи да заявят позиция, но много по важните теми са дълбоката и всеобхватна съдебна реформа и аз се надявам, че всички колеги от останалите парламентарни групи да разберат необходимостта да приключим веднъж завинаги с темата съдебна реформа, защото повече от десет години говорим за нея така, че да осигурим достатъчен брой гласове. 180 гласа са необходими, за да може до края на годината да се поздравим с желаната промяна, подчерта тя.

Цялото видео вижте тук

Проектът може да се види тук

Сподели: