десислава атанасова ноември 2023

Десислава Атанасова: Рокадите в спешната болница „Пирогов“, предприети от ПП-ДБ, са само конкретен повод за напрежението между управляващите, но не и залог за това дали то ще продължи в този формат

Рокадите в спешната болница „Пирогов“, предприети от ПП-ДБ, са само конкретен повод за напрежението между управляващите, но не и залог за това дали то ще продължи в този формат, заяви председателят на парламентарната група на коалицията „ГЕРБ-СДС“ и народен представител в 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова по бТВ по повод обявения вчера от партията бойкот на пленарните заседания и на законопроектите, внесени от правителството, с изключение на конституционните поправки.

„Не, не е залог болница „Пирогов“, това е конкретен повод, причините са много по-дълбоки. Причините са, че партньорите от ПП-ДБ трябва да спазват уговорките, без значение дали касае глобалните теми – за Конституцията, за Шенген, за еврозоната, за бюджет, за законодателна или управленска програма, или една тема като тази в случая, която е просто повод“, коментира г-жа Атанасова. „Хората на една маса си държат на думата, това искаме от тях“, добави тя.

„Искаме ясен ангажимент как процедираме оттук нататък“, отвърна тя на въпроса дали народните представители то коалицията ще участват в гласуването на бюджета днес.

„Защото темата здравеопазване вълнува пленарната зала на Народното събрание в последната седмица – и с избора на шеф на НЗОК и нейния подуправител, и с това, че беше ясно, че одитният доклад, който ползва министърът на здравеопазването, първо – проверката беше започнала след един случай със секретар или съветник на министър на отбраната. Това беше поводът тя да се възложи. И второ – защото този одит не показа съществени неизпълнения на дейността на болницата. Даже напротив – болницата е финансово стабилна“, каза още г-жа Атанасова.

„Ден, след като този одит беше представен и на министър-председателя, и на здравния министър, се оказа, че здравният министър не вижда смисъл в смяната на директора на „Пирогов“. Това беше тема за разговор между нашите парламентарни групи, защото си дадохме ясна сметка, че не следва да има никакви трусове повече в сектора здравеопазване. Лично говорих по повода с премиера и той даде обещание“, продължи русенският депутат.

„Според премиера Денков нарушения няма, в личен разговор ми го каза. Съмнявам се вече, че Николай Денков взима премиерските решения“, заяви депутатът.

„Нали чухте Денков, който говореше за разделение на властите – какво правила изпълнителната, какво правила законодателната. Ами аз, за съжаление, ще кажа, че качеството на законодателната власт пада всеки ден. И качеството на законопроектите, които идват от Министерския съвет, е изключително лошо“, коментира още Десислава Атанасова.

И обеща сега пък да покажат, че подкрепят законопроекти и на отделни депутати. „Искаме ясен ангажимент как процедираме оттук нататък, наясно сме с разделението на властите и днес, че разглеждаме проекти не само на правителството, а и на народни представители“, добави тя.

За пореден път Атанасова отрече ГЕРБ да има свои министри в правителството с думите: „Единственият министър на ГЕРБ в това правителство е Мария Габриел“.

Сподели: