Десислава Атанасова участва в онлайн среща на председателите на парламентарни групи от семейството на ЕНП от всички страни-членки на ЕС

Десислава Атанасова участва в онлайн среща на председателите на парламентарни групи от семейството на ЕНП от всички страни-членки на ЕС

Днес участвах в онлайн среща на председателите на парламентарни групи от семейството на ЕНП от всички страни-членки на ЕС, съобщи днес народният представител от коалицията „ГЕРБ – СДС“ в 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова.

Във видеконференцията се включи и председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер.

По време на срещата представих актуалната политическа ситуация в България. Информирах колегите си в Европейския парламент, че понастоящем най-вероятният кандидат за министър-председател в следващото българско правителство е човек, който бе уличен в лъжа по повод двойното си гражданство и чието назначение за служебен министър на икономиката по-рано тази година бе обявено като противоконституционно с решение на Конституционния съд на България, добави тя.

„В тази безпрецедентна политическа ситуация партия ГЕРБ, на чиято парламентарна група ГЕРБ – СДС в 47-то НС ще бъде опозиция, защото се формира коалиция с ляво-либерална идеология от четири партии. В нея ще участва БСП и партии, които дори нямат политическа идентичност и не принадлежат на нито едно европейско политическо семейство“, отбеляза Атанасова.

Изразих своята загриженост относно очакваната сериозна икономическа, социална и здравна криза, пред която е изправена страната и липсата на адекватни мерки за овладяването й. Призовах политическото семейство на ЕНП да реагира на репресиите спрямо българските медии, както и в частност спрямо партия ГЕРБ, сподели още депутатът.

В контекста на темата за кризата с коронавируса, която ще бъде обсъдена на предстоящия Европейски съвет, обърнах специално внимание на притеснително високите нива на смъртност в България от коронавирус, както и на ниските нива на ваксинация в страната. По отношение на цените на електроенергията подчертах, че за съжаление не се предприемат мерки за облекчаване на българския бизнес, а още по-притеснително е очакваното повишение на цените на електроенергия за домакинствата, заяви Д. Атанасова.

По време на управлението на Борисов външната граница на ЕС в България винаги е била защитена и не е имало проблеми във връзка с бежанската криза. В момента наблюдаваме увеличение на мигрантския натиск и липса на реакция от правителството. В същото време новоизбраният за втори мандат български президент, подкрепен от българската социалистическа партия, заяви по време на предизборната си кампания, че Крим е руски. В тази връзка очаквам по-сериозна реакция от страна на Европейския парламент и европейските политически семейства, завърши тя.

Сподели: