Ани в царството на цветята

Детската опера „Ани в царството на цветята“ представят на 10 октомври

На 10 октомври от 19 часа на сцената на Държавна опера – Русе ще се състои премиерата на детската оперета „Ани в царството на цветята“.

Проектът Детска оперета „Ани в царството на цветята“ се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Той беше финансиран в рамките на конкурса за местни инициативи, обявен от Фондацията в началото на 2016 г. „Този проект напълно съвпада с нашата мисия да подкрепяме мащабни и иновативни събития, които дават възможност за изява на талантливите русенски деца“, заяви Десислава Василева – експерт „Програми и проекти“ в Общинската фондация.
„Ани в царството на цветята“ е третото заглавие на Детска опера – Русе след коледния мюзикъл „Скрудж“ и „Уестсайдска история“. Премиерата му ще е и своеoбразен подарък за поредния рожден ден на Русенската детска опера, който е на 24 октомври.

Автор на либретотото на „Ани в царството на цветята“ е Илия Деведжиев, автор на музиката е диригентът и композитор Иван Кръстев, режисьор е Росица Миновска – Деведжиева, сценографията и костюмите са по идея на Елица Георгиева. Либретото е вдъхновено от повестта „Царството на цветята“ на белгийския поет Морис Карем, наричан „крал на поезията за деца“. Запазена е конструкцията на произведението на Карем, а текстовете на песните са на Деведжиев.

Близо 50 талантливи деца и младежи участват в спектакъла, който се реализира в партньорство с група за детски театър „Камила“. В него участват и балерини от НУИ “Професор Веселин Стоянов” с хореограф Деница Анчева. Младите актьори са на възраст от 7 до 19 години. Режисьорът Росица Минковска-Деведжиева разказа за съвместната си работа с тях. Това е третият спектакъл, по който тя работи с децата, като в предишните две постановки на Русенска детска опера е била театрален педагог. „Основната ми цел е да помогна на децата да разкрият артистичните си заложби и се радвам да видя как те израстват актьорски“, каза тя.

Вокалният педагог и диригент Свилен Димитров, каза че музиката е много близка до децата, запеваема и театрална. Той сподели, че младите изпълнители много са се развили както във вокално, така и в артистично отношение.

Сподели:

Още новини от деня