Детска нощ на Андерсен ще се състои в РБ "Любен Каравелов"

Детска нощ на Андерсен ще се състои в РБ „Любен Каравелов“

На 29 март (петък) срещу 30 март (събота) Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще се включи за 11-ти път в Нощта на Андерсен, посветена на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. 2 април е и рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен. 

Тази година празничната нощ е посветена на 180 години от първото издание на приказката „Снежната кралица“.

Наред с това, „Снежната кралица“ е и най-дългата приказка, която създава Андерсен. Включвана е в повечето сборници, които предлагат поглед към творчеството на обичания автор. Има и много самостоятелни издания. На български се появява понякога и като „Снежната царица“, но в крайна сметка се е наложило наименованието „Снежната кралица“.

Още един образователен момент ще поднесем на малките ни приключенци – Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ и  българската следа. Представяме Асен Босев и неговите гатанки. Асен Босев е включен в почетния списък на международната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“.

В Нощта на Андерсен 2024 г. се включват 16 деца от различни русенски училища. Това са активни малки читатели според базата данни на институцията, деца – победители от викторини, конкурси, спортни състезания и др.

Традиционно, и тази година на сутринта след вълшебната приказна нощ се открива и Маратонът на четенето в библиотеката. Наша специална гостенка ще е Петя Ангелова, която ще представи книгата си „Приказките на графиня дьо Пипи“.

Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 г. в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия. Оттогава тя се организира в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея.

Сподели: