Детски младежки хор Свети Георги Победоносец

Детски младежки хор „Свети Георги Победоносец” с първа награда от национален православен фестивал

Детски младежки хор „Свети Георги Победоносец” към ОМД Русe, заслужи Първа награда на конкурсната сцена  за хорове до 18 години във второто издание на Националният православен фестивал „Свети Свети Кирил и Методий”, с директор певеца – Петър Кирилов, който се проведе на 04.05.2019 г. Домакин на събитието бил Община Попово и село Медовина. В конкурсната програма взеха участие повече от 350 изпълнители от страната и чужбина.

Фестивалът започна с водосвет в църквата “Свети Архангел Михаил” в село Медовина, където се проведе и конкурсната програма, на която хор „Св. Георги Победоносец” изпълни 7 произведения. Журито на конкурса, състоящо се от Даниел Спасов, Милен Иванов, д-р Юлиана Панова, Йордан Габровски и Николай Балабанов, не веднъж обърна специално внимание на Хор “Свети Георги Победоносец“ и диригента му,покланяйки се пред заслугите на хорът за опазване на високо ценените български традиции в хоровото пеене, на които са носители, впечатлени не само от духа на състава, а и от възрастовото му разнообразие.

По време на фестивала беше сформиран сборен фестивален хор, дирижиран от Милен Иванов – председател на журито. Вечерта в църквата “Успение на Пресвета Богородица“ в Попово бяха връчени наградите на лауреатите, а фестивалният хор под диригентството на Милен Иванов представи част от „Велико славословие“ на А. Н. Струмски.

Даниел Спасов и Милен Иванов са поздравили наградените хорове със старинни църковни песнопения. Идеята на организаторите е била фестивалът да се разраства, а чрез него Попово да се превърне в един от българските духовни центрове. Фестивалът се провежда с благословението на Светия синод на Българската православна църква.

Впечатляващо гостоприемство, подкрепа и внимание

показа кметът на град Попово, който поздрави всички на Националния православен фестивал. Ръководството и участниците на Хор „Свети Георги Победоносец“ са споделили, че са впечатлени от огромната положителна енергия, от организацията и духа на фестивала, както и удовлетворението си от това да бъдат част от православното събитие.

Сподели:

Още новини от деня