Дефицит на вагони в Европа, възстановяват производството в Русе

Дефицит на вагони в Европа, възстановяват производството в Русе

Време за прочитане: 2 мин.

Все по-голям интерес има към товарните превози от страна на основните компании за товарни превози. По-голямото търсене на услугата показва, че тя е качествена и добра. Темповeте, с които се развива железопътният транспорт в Европа и в България, са различни, като при нас нещата се случват по-бавно. Това заяви инж. Димитър Баев, директор „Бизнес развитие“ в „Булмаркет груп“ ЕАД, в ефира на предаването “Бизнес старт”.

Производителите на локомoтиви и вагони постоянно предлагат нови иновативни решения за по-голяма натoвареност и за увеличаване на обема за транспортни стоки. Инж. Баев споделя, че „Булмаркет груп“ отчита ръстове при превоз на суровини и е специализирана в доставката на горива, зърно, а през последните месеци на всякакви видове товари, било то насипни или наливни, като основните им вериги на доставка са между пристанищата и крайния потребител.

„Булмаркет груп“ работи добре с турските превозвачи, транзитът им е сериозен, като започва от Западна и Центrална Европа и стига до Близкия Изток.

В коментар за китайските товари, Баев заяви, че дори да се развият пристанищните терминали и фериботни връзки,  пак ще има забавено транзитно време, заради напрежението в част от страните в Близкия Изток. Когато политическата и инфраструктурна ситуация се подобри част от китайските стоки ще могат да минават през България. .

Забавянето на модернизацията на жп инфраструктурата се отразява сериозно на товарните потоци. През 2021г. Европа да е накарала страните-членки да подпомогнат предприятията, свързани с жп превози, за да се създаде благоприятна среда за бизнеса, но в България това не се случва, коментира Баев. Инфраструктурните такси са се повишили и сега превозвачите плащат повече за движение по националната мрежа.

   „Булмаркет груп“ има 32 локомотива с 350 собствени и над 600 наети вагона и продължава обновяването на парка. При първоначалните повишавания на цените на електроенергията компанията е успяла да запази цените, но от миналата седмица са повишили цените на услугата си.

   В края на отминалата година „Булмаркет груп“ купува старата производствена площадка на предприятието на локомотивния и вагонен завод в Русе. Придобиват тази собственост с цел да се възроди производството на локомотиви и вагони. Дейността им ще протича на етапи, като ще започнат с малко депо, където ще прибират и ремонтират техния парк.

   Заводът е построен през 1866 г. и е изготвен да обслужва машините по първата българска жп линия Варна-Русе. През годините е имало етапи на разширяване и развитие и започват производството и на вагони. Баев е категоричен, че държат да възстановят неговото предназначение. Основната причина за реализацията на тази идея е сериозният дефицит на товарни вагони в цяла Европа. 

Сподели:

Още новини от деня