Деца и от Русе споделят посланията си в дигиталното произведение на изкуството Earth Speakr

Деца и от Русе споделят посланията си в дигиталното произведение на изкуството Earth Speakr

На Световния ден на детето, 20 ноември 2020, артистът Олафур Елиасон призовава политическите лидери и инициатори на промяна да покажат, че се вслушват в следващото поколение. Инициирани от интерактивното произведение на изкуството – проекта Earth Speakr на Елиасон, детските съобщения за бъдещото благосъстояние на планетата достигат до политиците, подтиквайки към реакция, и се разпространяват в социалните медии под #ListenToTheFuture.

Деца от повече от 70 държави участват в проекта, като споделят, на родните си езици, своите възгледи, като използват технологията за добавена реалност на приложението. Видео посланията им са адресирани не само към възрастите, а и към други деца, предлагайки решения, идеи и споделяйки своите разочарования.

В Българя взимат участие със съобщения от повече от 18 градове и села – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Сливен, Благоевград, Сандански, Плевен, Луковит, Царевец, Бояджик, Първомайци и Батановци. Децата създадоха Earth Speakr послания със своите тревоги, креативни идеи и в подкрепа на международни каузи за околната среда, като Световен ден на почистването и Световната стачка за климата. В България много деца категоризираха посланията си като насочени към: Град, Бъдеще и Животни. С лични послания и анимирана местна среда, произведението разкрива глобална картина на хиперлокални възгледи, обединени в рамките на проекта.

„Днес ще ви кажа нещо – пазете планетата чиста, защото, ако я мърсите, ще трябва да я почиствате всеки ден! Трябва да изхвърляте в коша за боклук и трябва да бъде всичко чисто на планетата.“казва праскова от Бояджик, България

В България посолството на Федерална република Германия в София беше домакин на събитие за деца, в което да споделят посланията си с местните политици. Студиото на Олафур Елиасон си сътрудничи с водещите институции и експерти, за да създаде инструментите на Earth Speakr – безплатни и достъпни на 25 езика – и да вдъхнови децата в музеи, библиотеки и класни стаи да дадат гласа си за планетата. През октомври, Олафур Елиасон представи Earth Speakr на TED Countdown, заедно с климатичния активист Ал Гор и музиканта и актьор Джейдън Смит.

Повече от 250,000 души заедно взеха участие от старта на Earth Speakr през м. юли по повод Германското председателство на Съвета на ЕС 2020. Елиасон стартира многостранното произведение на изкуството – включващо мобилно приложение и уебсайт, достъпни на 25 езика, за да предадат надеждите и опасенията на децата относно изменението на климата, насърчавайки диалога между поколенията в цяла Европа и извън нея.

Сподели:

Още новини от деня