Деца и ученици се включиха в Европейската седмица на програмирането в РБ "Л. Каравелов"

Деца и ученици се включиха в Европейската седмица на програмирането в РБ „Л. Каравелов“

Поредни емоционални срещи в Европейската седмица на програмирането проведоха специалисти от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ с деца от ДГ „Радост“, ученици от ОУ „Любен Каравелов“ и СУ „Христо Ботев“. Любознайковците разбраха какво е програмиране и къде то намира приложение. Разгледаха специализирани книги по темата и с радост наблюдаваха демонстрацията на роботите Финч. Някои имаха възможност сами да управляват роботите и с тяхна помощ да рисуват. Забавленията продължиха и в междучасията с оцветяване на нарисуваното.

Деца и ученици се включиха в Европейската седмица на програмирането в РБ "Л. Каравелов"Петте роботчета Финч, използвани в обученията, са предоставени на Библиотеката от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Finch / Финч е нов робот за обучение по компютърно моделиране и информатика. Дизайнът и функционалността му са резултат от четири годишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Роботът Финч е малък, а програмата, с която се управлява е достъпна за деца. Това е една добра възможност децата да направят първите си стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Сподели: