Деца от две детски градини от община Ветово ще бъдат подкрепени по проект

Деца от две детски градини от община Ветово ще бъдат подкрепени по проект, който ще им помогне да развият езиковите и социално-емоционалните си умения. Проектът „Равностойни и равноправни“ ще се изпълнява в рамките на 11 месеца от Сдружение БРТИМ и е финансиран с подкрепата на фондация „Тръст за социална алтернатива“.

По проекта ще се работи с 58 деца на възраст 5-7 години от две детски градини и с 25 родители. Дейностите ще се осъществяват в ДГ „Звънче“, с. Смирненски и ДГ „Здравец“, гр. Глоджево. 

Целта на проекта е по-доброто включване на децата от ромски произход. Детските игри, заниманията и приказните ателиета, които ще бъдат организирани по проекта ще помогнат на деца с майчин ромски и турски език да подобрят знанията си по български език. Ще се създадат и допълнителни възможности за развитието им в области, в които тези деца често не получават внимание и подкрепа. Това ще им помогне в по-лесното и бързо приобщаване в 1 клас.

Освен това през лятото догодина, 40 деца ще бъдат включени в лятна академия за по-пълноценна подготовка за постъпване в първи клас.

Проектът надгражда постигнатите през последните години резултати от дейността на Сдружение БРТИМ за ранно овладяване на български език от деца – билингви, с доминиращ майчин ромски и турски език.

Подкрепата за Сдружение БРТИМ е осигурена от Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Сдружение БРТИМ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Сподели:

Още новини от деня