Деца от Ценово се включиха в националната седмица на четенето

Деца от Ценово се включиха в националната седмица на четенето

Поредица от инициативи съпътстваха Националната седмица на четенето в Ценово. Най-активни участници бяха възпитаниците на детските градини и учениците, както и техните преподаватели. „В общината Седмицата на четенето се отбелязва за трета поредна година. Целта е да убедим подрастващите, че книгите наистина представляват прозорец към света и път към знанието“, уточни Иванка Боянова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.
Началото на мероприятията беше дадено в ДГ „Баба Тонка“, където гостуваха ученици от трети и четвърти клас. Малките палавници посрещнаха много радушно батковците и каките. Своеобразният спектакъл започна с дефиле на любими герои от приказки. Но подиума излязоха хитрата Лисана, Кумчо Вълчо, Котарака в чизми, Червената шапчица, Зайо Байо, Ежко Бешко, Пипи дългото чорапче. Децата дадоха правилни отговори и на всички въпроси от гатанките, зададени от учениците. Маратонът на четенето беше открит с приказката за Баба Цоцолана и патиланците. Учениците представиха драматизация на приказката „Дядо вади ряпа“. На разположение в детската градина вече ще бъдат и няколко нови занимателни игри, които бяха връчени като подарък от ръководството на Община Ценово.
Читалнята на библиотеката в НЧ „Христо Ботев“ се превърна в сцена на малки любители на книгата. Празникът започна с четене на откъси от любими приказки. Учениците прочетоха и отговорите си на предварително зададения въпрос „Обичам да чета, защото….“ . С илюстрираните отговори беше подредена и изложба. Момчетата и момичетата се надпреварваха да участват и в занимателните образователни игри. Участниците в срещата създадоха вариант на стихотворение на съвременната Баба Яга. Зам.-кметът на община Ценово Цветомир Петров връчи подаръци на участниците с пожеланията на бъдат редовни читатели в библиотеката и да преоткриват света с книгите.
В залата на ОУ „Христо Ботев“ се събраха ученици от пети до седми клас, които също се включиха в инициативите на Седмицата на четенето. В началото беше отделено внимание на изящната словесност. Стиховете бяха посветени на лятото и есента. Освен маратонското четене беше представена и приказка на английски език. В образователните игри учениците решаваха кръстословици, свързваха автори с техните произведения, участваха в надпревара за най-добър разказвач на приказки. И присъстващата в залата публика стана съпричастна към твърдението, че четенето на книга намалява стреса. Участниците проявиха изключителна активност в играта „Стани богат“ с образователна насоченост. На отделна лавица беше подредена изложба с книги, които проследяваха историята на България от нейното основаване до наши дни. Библиотеката на учебното заведение се обогати с книги от български класици, дарени от общинската администрация. Директорката на училището Камелия Леонова връчи книги като награди на най-активните участници.

Сподели:

Още новини от деня