Деян Тодоров и милен коев

Деян Тодоров – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: Протестът е безпрецедентен

Протестът е безпрецедентен. За пръв път се обединява целият земеделски сектор. Това нещо не се е случвало никога. Нарушени са интересите на всички. Решението на Народното събрание за отмяна забраната за внос на земеделска продукция от Украйна засяга интересите на всички земеделски производители. При зърнопроизводителите са нарушени интересите за реализация на зърното. Говорим за зърно, слънчоглед, пшеница, рапица и всичко, което се търгува. Ние сме сериозен производител. България има запас над 10 пъти над това, което има като консумация през годината. Ние произвеждаме 10 пъти повече. При животновъдите проблемът е с вноса на сухо мляко от Украйна. Само за последните 2 години вносът на сухо мляко е нарастнал 5 пъти. До края на годината се очаква то да достигне 6 или 7 пъти. Това ни поставя в неконкуретнта ситуация. Цените намаляват. Появява се липса на изкупуване. Много фермери са пред фалит. Някои вече фалираха. До края на годината очакваме над 1000 животновъда да загубят препитанието си у нас, заяви пред RuseInfo сега Деян Тодоров – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. /на снимката – вляво/

По никакъв начин не се усеща намаляването на цената – нито крайната цена на сирена, кашкавали, мляко, нито нещо се е случило, добави той. През януари цената на кравето мляко бе достигнала 1.10 – 1.20 – 1.35 лева за най – големите производители. В момента се търгува на 40 – 60 стотинки при себестойност 1 лев.

Г-н Тодоров обясни в отговор на питане относно вноса от други държави – членки на ЕС у нас, че засиленият внос на прясно мляко и продукти от него от Полша, Унгария, Словакия и др. се дължи от една страна на вноса на украинско мляко там, а от друга – на преработката му и представяне като тамошно производство.

Според него съмнения има за качеството на млякото от Украйна. При нас са забранени за употреба редица антибиотици, аналгетици, свързани с ветеринарните практики. ЕК е установила, че тези медикаменти влияят неблагоприятно на човешкото здраве при използването им. По думите му, подобни медикаменти се използват на воля в Украйна и ние внасяме нещо със съмнително качество.

Друг е въпросът, че има внос на продукция от страна, която води военни действия, където се използват включително снаряди с обеднен уран. Аерозоли с вредни вещества попадат в почвата през годините при взривовете на рафинерии, химически заводи и пр., подчерта г-н Тодоров. Оттам те попадат в зърното, животните ядат и веществата на свой ред попадат в организма на хората.

Възниква основателният въпрос защо се търпи това и защо българите консумират тази продукция. Явно другите държави не искат да купуват такава продукция, а ние искаме.

Попитан дали ще се иска извинение от министъра на земеделието и министър – председателя, дали ще се искат оставки, г-н тодоров заяви: „Аз съм възмутен от всичко, което се случи. Не мисля, че някой трябва да иска извинение. По – скоро министърът трябва да иска извинение от нас за всичко това, което наговори през последно време в публичното пространство“.

Относно оставките – всичко зависи от решенията на Националния съвет. Този протест е предупредителен. Днес и утре ще се състои. Ще се види дали ще се радикализира до такава степен, че да се иска и оставката на правителството.

Сподели: