Дивите свине се завръщат, популацията расте в ЛРС-Бяла, Русенско

Дивите свине се завръщат, популацията расте в ЛРС-Бяла, Русенско

„Ловците от дружина Бистренци-Дряновец са шампиони в отстрела на диви свине с 9 точни попадения. Сред челниците с по 6 отстреляни животни са селата Могилино, Кацелово и Широково-Пепелина.

При план от 76 диви свине са реализирали 72, а това е 97% от плана и може да се приеме за добър резултат. Разбира се, с уговорката, че планът е занижен съобразно актуалната популация.

Радващо е, че през отминалия сезон резултатите са с около 30% по-добри от предходния. Това говори красноречиво: дивите свине се завръщат, популацията бавно расте…“

Така представи накратко отминалия сезон за групов лов на дива свиня ръководителят на ЛРС-Бяла Живко Брашнаров. Същевременно изтъкна и други факти от случилото се при тях.

Разглеждайки отстрела по месеци може да се каже, че не е имало пикови периоди и големи затишия. През всеки месец са реализирали успехи в определени райони. По-слабо са се представили дружините от близките до Дунав села, където традиционно става силен лов.

Най-добрата новина е, че не са намирани умрели животни и всички се надяват чумата вече да е отминала. Ако е така, Природата ще възстанови щетите, колкото и тежки да бяха при тях.

Сега ловуват на фазани и вече са близо до изпълнение на заложения план от 970 птици. През сезона са отстреляли 1350 пъдпъдъка и 820 гургулици и тези цифри са в рамките на нормалното.

Дивите патици обаче, бяха трудна слука тази зима, най-вече заради липса на студове и снежна покривка. Правили са излети по поречието на Дунав и Янтра, както и по множеството микроязовири, но като цяло преобладават негативните отзиви.

лрс-бяла лов

С хищниците ловците от ЛРС-Бяла водят сериозна и много успешна борба. При чакалите отстрелът е повече от двойно над заложения план. Реализирани са 837 чакала, при запланувани за отстрел 386. С 362 отстреляни лисици вече са надхвърлили заложените в плана.

лрс-бяла лов

Имат и един отстрелян вълк в дружината на с. Караманово. По отношение на хищниците местните ловци с тревога отбелязват, че расте популацията на дивата котка, но тя е защитен вид и засега няма изгледи забраната за отстрел да отпадне.

И още една тревожна тенденция, за която спомена г-н Брашнаров. Арендаторите ръсят земеделските земи със знайни и незнайни химикали, а това е отрова за всякакъв дребен дивеч – и пернати, и бозайници. Толкова щети, колкото нанасят те на живата природа, дори и най-големите ловци-бракониери не могат да нанесат.

Младен ДОБРЕВ

Сподели: