Дигитален подарък за русенци с творби на местни художници поднася Общината

Дигитален подарък за русенци с творби на местни художници поднася Общината

Община Русе подготви специален подарък за русенци по повод 75-ата годишнина от създаването на местното Дружество на художниците.

Организирана бе юбилейна изложба, представяща над 80 творби на плеяда знакови имена от русенската арт сцена.

А предвид обстановката всички картини са събрани в дигитален албум и могат да бъдат разгледани от вкъщи.

В чест на юбилея председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев бе отличен със златна значка от кмета Пенчо Милков.

Събитието уважиха още заместник-кметът Енчо Енчев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Николай Колев е завършил живопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Преподавал е изобразително изкуство. В творчеството му доминират конете и пейзажите с акцент върху старите русенски сгради и пасторалните природни гледки.

Още двама художници бяха отличени от кмета с Плакет „Русе“ – Виолета Радкова и Николай Караджов.

Виолета Радкова има ярки постижения в областта на изобразителното изкуство, името й се свързва и с над 100 сценографски проекта за театрите в Русе, София, Свиленград, Силистра и Добрич. Като представител на русенската живописна школа тя допринася за популяризирането на традициите й в национален мащаб.

Николай Караджов е с безспорен принос за развитието на русенската култура,  участва в подготовката и провеждането на важни за града творчески събития.

Юбилеят беше отбелязан и с издаването на каталог с творби на някогашни и настоящи членове на Дружеството на художниците – Русе. Идеята е да се увековечи богатата и пъстра история на творческата общност с една своеобразна визитка.

А от днес в Галерията на ул. „Борисова“ №6 са изложени картини с есенни и зимни пейзажи от Русе и от други краища на страната. Внимание привличат и картините, посветени на „Мартенските музикални дни“. Те изобразяват музикални инструменти и символи като препратка към един от най-известните фестивали в целия свят, гордост за Русе.

Сподели: