Димитър Недялков: Русе има потенциала да се превърне в притегателна сила за хората и бизнеса и ние знаем как да постигнем това!

Димитър Недялков: Продължаваме промяната никога няма да направи правителство с Бойко Борисов

Димитър Недялков е кандидат за народен представител от  Продължаваме Промяната, трети в листата за Русе. Партията е с № 9 в бюлетината, а Димитър Недялков е с преференция №103. Той е икономист по образование и по професия. Работил е в сферата на управлението на български инвестиции в чужбина и на привличането на чуждестранни инвестиции в България. Бивш директор на Свободна зона Русе. В последното Народно събрание беше член на Комисията по социална политика.

Добре дошъл, г-н Недялков! По друг начин планувах да започнем разговора, но няма как да не започнем със страшната новина от тази сутрин, че президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви частична мобилизация. Доколко случващото се и това, което ще се случва оттук нататък в Украйна може да се превърне в един катализатор на някакви процеси, които да са важни за това как ще се състави правителство след 2-ри октомври? Да речем невъзможните коалиции да се окажат възможни.

Прав сте. Това и за мен е една много изненадваща новина. Не знам как да коментирам тази световна политика и как ще се отрази този негов ход на световния ред, но за България и Продължаваме промяната в частност, според мен е важно какви ще са резултатите след 2-ри октомври и оттам нататък можем да започнем да говорим за възможни коалиции. Под условие, че ние имаме намерение, програма и ходове, които искаме да изпълним, за нас това е най-важното. Считаме, че тези политики, които сме заложили, които предстоят да бъдат изпълнени, нашите планове за развитието на България биха могли да бъдат обсъждани в по-широк формат със сигурност. Но много зависи какво доверие ще ни гласува българският избирател. Надяваме се всички да имаме възможност да съставим едно стабилно правителство.

Въпросът беше и дали сега, когато казвате “Никога с ГЕРБ след изборите”, тази ситуация няма да ви принуди да вземете такова решение, че да е важно да имаме стабилно правителство?

Нашите лидери заявяват нееднократно, и може би ние сме единствените, които заявяват, че няма да водим преговори с г-н Бойко Борисов. Няма как да сложим чертата на тези пропуснати ползи за българския народ, които вярваме и можем да възстановим.

Г-н Борисов означава ли ГЕРБ?

В голямата си част според мен да.

Ако се абстрахираме от това, което се случи тази сутрин, как върви кампанията? Вие как я оценявате, защото чисто медийно ние не забелязваме кой знае каква кампания.

Нашата политика в тази кампания е срещи с хората.Ние правим много индивидуални срещи. В понеделник се срещнах с три пенсионерски клуба, това са над 120 човека, говорих с хората от две фирми в Русе и региона, правим срещи и по различни места из Русе, в кварталите. Аз съм си избрал блок “Вяра” на “Борисова” и всеки ден съм там след 17 ч. С времето едни и същи хора, с които се срещам, започнаха да разговарят с мен, което много ми харесва. И трябва да ви кажа, че съм много приятно изненадан. Има много позитивни коментари, като разбира се има и негативни. Но много хора с усмивка и намигване казват, че са с нас. Давам пример- вчера имах разговор с едно семейство- мъжът е пенсионер, жената още работи. Намерихме много общи теми, аз съм русенец, той е русенец, покрай Дунава имаме общи познати, лодки, истории. В края на разговора той ми каза, че е бил решил да не гласува, но сега, заради мен ще отиде да гласува. “Гледайте да не ме разочаровате”, каза той.

Има време до края на кампанията, може някой друг да го убеди в нещо друго. Казахте, че се срещате с пенсионери, а увеличението на пенсиите е една от опорните ви точки в предизборната кампания. Водачът на ИТН в Русе Ива Митева обаче обвини Продължаваме Промяната в лъжа, като каза, че предложението за увеличението на пенсиите е внесено от колегата й Каримански и е подкрепено от почти всички, а сега вие го използвате като основно послание във вашата кампания.

Не ми се иска да коментирам. Повечето политици считат, че могат да кажат всичко. Не считам, че това е правилно. Аз бях част от социалната комисия в парламента, председател беше Искрен Арабаджиев, мой много уважаван колега, млад мъж с огромни  познания. Ние заедно работихме по тази точка и възможностите за случването на това нещо, заедно с екипа на Министерство на финансите. Знаете, от следващия месец е заложена още една актуализация на пенсиите. Мисля че няма нужда от повече  обяснения – кой, защо и как го е направил. Ние бяхме хората, които инициираха и проведоха това нещо.

От следващия месец ще има актуализация на пенсиите, но голяма част от пенсионерите ще останат без покачване. Разбрах от експертите, че тези, които са се пенсионирали през 2022-ра няма да получат увеличение. Какво се обмисля като следваща стъпка.

Нашата идея е на първо място да спрем кражбите в държавата, за да можем да разпределяме правилно парите на държавата. Ролята на държавата е да разпределя блага, тя не трябва да е на печалба или на загуба. Идеята е гражданите да живеят достойно, включително пенсионерите да имат достойни старини. Нашите планове са тези- пенсиите да вървят с изпреварващи инфлацията темпове.

Като бивш член на социалната комисия в парламента, вярвате ли, че е възможно това, което каза вашият лидер Кирил Петков в Русе, че в края на мандата си при следващо ваше управление минималната пенсия може да стигне 900 лв.?

Вярвам го, силно го вярвам.

А вие разбрахте ли лично как падна вашето правителство и какво обяснявате на хората – защо трябва да гласуват на 2-ри октомври?

Да, разбрах и знам много добре защо падна и защо ни свалиха. От ден първи ние влязохме с плана да направим съдебната система работеща, знаейки че нямаме пълното мнозинство, не можехме да променим действащата прокуратура, затова и направихме стъпки в посока овластяване на КПКОНПИ с права, подобни на тези на действащата прокуратура и идеята беше тя да започне да работи, да може да провежда разследвания и да внася в съда обвинения. ИТН бавеха този план от ден втори. И успяха. В момента, в който разбрахме че нещата не търпят повече отлагане и казахме край, дотук бяхме с мисленето /защото разговорите все бяха в тая посока- да помислим, да променим/, и нека да внесем вече закона, ИТН, Слави в случая, оттегли министрите си.

Не е за онези 3 млрд. за магистрали?

Това беше може би капката, която преля, но основно заради съдебната реформа.

Според служебния министър на финансите Велкова следващото правителство ще трябва да увеличи данъците, да реформира разходите или да увеличи дефицита и дълга. Споделяте ли това мнение и готови ли сте да го направите? Идеята е че няма да стане както казвате вие със запушване на дупките и да няма кражби.

Това е мнението на бившия зам.-министър по време на нашето управление. Това е меко казано странно. Аз продължавам да твърдя, уверен съм в това, което казвам, водили сме много разговори с Асен Василев, че само чрез спиране на кражбите и проследяване  интереса на държавата, ние ще можем да си покрием всички нужди, нуждите на гражаданите си.

През юли, на една среща на партията ви в Банско, вие и вторият във вашата листа Рена Стефанова и другия народен представител от Русе Калин Иванов тогава, настояхте за реализиране на инфраструктурни проекти в Русе, Сливо поле, Две могили и Борово. Тогава ръководството на ПП обеща да ги разгледа и бързо да получат зелена светлина. Имате ли идея сега тези проекти на какъв етап са и какви други ангажименти към русенска област поемате?

За конкретните общини, за които говорите, внесохме предложенията и получихме одбрение. Впоследствие, когато трябваше да се получи финалния подпис от Министерство на регионалното развитие в лицето на министър Гроздан Караджов нещата спряха. Малко след това падна и правителството и оттам насетне не съм в позиция, в която да отстоявам тези суми или да се боря за тях. Доколкото знам има отпуснато частично финансиране, което за мен е доста нелогично, но такова решение е взето от временното правителство. Не знам доколко това финансиране стига, за да се свърши някаква работа. Лично за себе си дали ще поема ангажимент? Ако Русенецът ме изпрати в парламента, аз битката ще я продължа, това е повече от ясно. Няма нужда да голословя, гарантирам за това нещо с лицето си.

Добре. Одобрявате ли това, което правеха коалиционните ви партньори с тези назначения, визирам БСП, знаете, в Русе, и Свободна зона, на която бяхте директор дълго време?

Няма как да одобрявам безпринципни неща. Има си правила за работа на държавата, има Агенция и Закон за публичните предприятия, там много ясно е разписано след какви процедури могат да се случват такива назначения.

Ще бъдете по-внимателен с това в следващия парламент?

Аз няма как да бъда по-внимателен, ако не съм в позиция да вземам такива решения. Но ще давам гласност и ще алармирам.

Конкретно за Русе вашите приоритети?

Моите най-искрени и големи желания за Русе са да привлечем качествени работодатели, с висока добавена стойност на продукцията и задължително чисто производство.

Имате ли нещо конкретно предвид?

Имам, да.

Благодаря ви за този разговор. Пожелавам ви успех!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: