Държавна опера - Русе представя "Джани Скики" на 30 септември

Директорът на Държавна опера – Русе: За детския балет, който танцува в Детската опера, проблем няма

Финансово , Държавна опера – Русе изплаща в момента само заплати, ток, парно, телефони и нищо друго. Откакто COVID 19 е в България, работим по този начин. Така са запазени всички артисти на Държавна опера – Русе – музиканти, балет и пр.

Това заяви днес за RuseInfo директорът на Държавна опера – Русе Иван Кюркчиев.

Ние не можем и нямаме възможност да заплащаме хонорари на външни контрагенти. Това важи с особена сила в края на годината, когато се опитваме да направим баланс на бюджета и приключим благополучно. В този спектакъл на Детска опера – Русе /“Огнивото“/ има трима участници – режисьор, помощник – режисьор и диригент, които не са в нашия щат. Не можем да продължим по този начин, особено в контекста на очертаващата се сложна обстановка, включително и във финансов план, породена от разпространението на коронавируса. По тази причина трябваше да взема такова решение, аргументира се директорът.

Както виждате, направили сме всичко възможно за опазване живота и здравето на нашите артисти и други служители. Всеки, дори с хрема, се изолира вкъщи до оздравяването му. Не може да се допускат деца в операта на репетиции, да участват в спектакъл. Тогава ще стане наистина много опасно и за самите тях, и за техните близки. В контекста на мерките на национално ниво, особено по отношение на бъдещото поколение, това решение бе непопулярно, но крайно необходимо, подчерта г-н Кюркчиев.

За детския балет, който танцува в Детската опера, проблем няма, категоричен бе Иван Кюркчиев.

Той ще бъде запазен, а децата ще продължат заниманията при благоприятна епидемиологична обстановка. Планира се дори да се развие, като децата ще се включат в спектакли на Държавна опера – Русе – опера, оперета, балет, концерти и др. Ръководителите му са част от балета на Държавна опера – Русе и имаме интерес той да се развива.

Сподели: