Директорът на МГ „Баба Тонка“ се пенсионира по свое желание предсрочно

Време за прочитане: 2 мин.

Дългогодишният директор на МГ „Баба Тонка“ Митко Кунчев напуска директорския пост. Това свое решение той обяви в профила си във Фейсбук.  На 10 декември Кунчев писмено е уведомил началника на РУО – Русе, че поради категорично и принципно несъгласие с неговите разбирания за развитието на образованието в Русе ще напусне заеманата длъжност, като прекратява  трудовия си договор за длъжността директор на МГ „Баба Тонка“. Бившият вече директор изтъква няколко причини за това. Тази година приемът в гимназията беше намален с една паралелка, а МГ загуби делото, което заведе срещу решението на РУО.

Ето и пълния текст от съобщението на Митко Кунчев във Фейсбук:

Напуснах МГ „Баба Тонка“ за да изпълня моралния си дълг.

На 10 декември 2018 г. писмено уведомих началника на РУО – Русе, че поради категорично и принципно несъгласие с неговите разбирания за развитието на образованието в Русе напускам заеманата длъжност, като прекратявам трудовия си договор за длъжността директор на МГ „Баба Тонка“, Русе.

Няколоко причини:

– Началникът приема, че резултатите от обучението не са важни и няма нужда да се разсъждава върху тях и да се информират гражданите за ползата от изхарчените пари събрани от тях чрез данъци. Аз мисля точно обратното.

– Началникът смята, че няма нужда да се интересува от мнението на родители и учени за план-приема. Аз мисля точно обратното.

– Началникът утвърждава план-прием за СУ с 1 /една/ паралелка след седми клас. Аз мисля, че създаване на подобно училище в центъра на Русе е абсурд.

– Началникът утвърждава план-прием с 5 /пет/ езикови паралелки с немски език. Аз мисля, че това поражда силен дисбаланс в образованието в Русе.

– Началникът намалява приема в училище на една смяна и не намалява приема в училища на две смени. Аз мисля, че това е груба грешка.

– Началникът не признава критериите за планиране на приема посочени в Наредба 10. Аз настоявам законът и наредбите да спазват.

– Началникът твърди, че на Русе му трябват хлебари, шивачи, готвачи и т.н., а не инженери, програмисти, лекари, учители и други подобни. Според мен свободата на избора е универсален принцип. Децата и родителите могат най-добре да планират бъдещето си и за това нямат нужда от началника на РУО.

Поводът за прекратяването на договора е изпълнението на моралния дълг, който имам към гимназията, която ръководя 30 години. При годишното оценяване на резултатите от труда на директорите на училища аз бях класиран на едно от последните места от близо 70 директори. На практика получих за едногодишния си труд за 2018 година оценка Слаб /2.00/. Гимназията не може да се ръководи от такъв директор.

На 61 години заменям тежестта да бъда успешен с лекотата да бъда начинаещ.

Сподели:

Още новини от деня