Национална система 112 инж. Цветомир Цеков. /на снимката/ Така, при позвъняване на телефон 112, ще се виждат точните координати на звънящия. Досе

Директорът на НС 112 Цветомир Цеков в Русе: Точна мобилна локализация ще заработи до няколко седмици

Точна мобилна локализация ще заработи до няколко седмици в България, заяви днес в Русе директорът на Национална система 112 инж. Цветомир Цеков. /на снимката/ Така, при позвъняване на телефон 112, ще се виждат точните координати на звънящия. Досега се ползваше локализация с помощта на клетка на мобилни оператори, тоест точността в града е сектор с радиус от няколкостотин метра. Извън града радиусът е до няколко десетки километра. Това не върши добра работа на службите за бързо реагиране.

Досега системата имаше 6 районни центъра с два опорни комуникационни центъра или центрове за бази данни – единият в София, а другият – в Русе. Тенденцията е броят им да намалява. Така стана наскоро в Унгария.

Съществуващата система, създадена през 2008 година, е морално остаряла и фирмата „Сименс“ не се занимава с подобна дейност. Тя достави софтуера и оборудването, а сега се внедряват трудно новите услуги.

Затова МВР заедно със здравното министерство е изготвило нова концепция за следващите 5-10 години. В момента двете министерства кандидатстват за финансирането ѝ от Фонда за възстановяване и устойчивост. „Ще внедрим система от ново поколение, т.нар. NG112, при която гражданите ще ползват една много по-добра услуга, с много по-добри функционалности. Основната технологична разлика е, че ще може да се предава освен гласово съобщение, така също текст и видео. Системата освен за приемане на спешни повиквания ще бъде и система за управление на екипите, което ще позволи съкращаване на времето, онлайн предаване на информацията от гражданина до екипите на службите за спешно реагиране. Вече се набляга на новите технологии в системите за видеонаблюдение, където ще има дори възможност да се качат и т.нар.умни системи за видеонаблюдение, които автоматично ще могат да предават сигнали към тел.112 при нужда“, каза още директорът на НС 112.

Предвижда се в рамките на следващата година да има сключени договори след обществени поръчки и да се получи първото финансиране за доставка на съоръженията.

Сподели: