Директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова получи приза "Лекар на годината в областта на превантивната медицина"

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова получи приза „Лекар на годината в областта на превантивната медицина“

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова получи приза „Лекар на годината в областта на превантивната медицина“ /статуетка и диплома/ по време на Деветата национална конференция по превантивна медицина, на която бе открита в Русе днес. Полк. доц. Андрей Галев – национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, връчи наградата.

Г-жа Николова благодари за признанието и отбеляза, че го получава заради усилията положени от целия екип на инспекцията през миналата година, когато бе разкрит източникът на заразена кръв, прелята на починал вече възрастен пациент в Русе. Това стана за по-малко от 24 часа и се оказа студент от африканска държава, боледувал от малария преди години, а сега участвал в акция по кръводаряване.

Тя сподели, че хората в голямата си част не са информирани за функцията на РЗИ – Русе. Всъщност задачите пред служителите там са много и отговорни, защото засягат общественото здраве. Чрез работата ни предпазваме хората от епидемия от заразни заболявания, подчерта д-р Николова. Те се грижат за имунизациите – правилното прилагане на Наредба № 15 за задължителните имунизации и пр.

Трудностите са много, като напоследък има голямо текучество. 5 души са напуснали отдел „Противоепидемичен контрол“, като сега се провеждат конкурси и ще се обучават нови хора. Една част от тях отидоха в училищното здравеопазването, в УМБАЛ – Русе и други места.

През тази година няма отпуснато финансиране за вътрешното оборудване на сградата на бившата Военна болница в Русе, където би трябвало от години да се помещават всички структури на РЗИ – Русе. Сега етаж и половина се продава от Агенцията по приватизация, защото сградата е вече голяма за РЗИ, тъй като с 60 души е намален броят на работещите там при различните преструктурирания. По щат има 83 заети, като 10 са вакантните длъжности. Очаква се решението на новия министър на здравеопазването за сградата, като д-р Николова не губи надежда.

Сподели: