Директорът на Териториално статистическо бюро "Север" Диана Самхарадзе: Препоръчвам на гражданите да участват в преброяването по електронен път

Директорът на Териториално статистическо бюро „Север“ Диана Самхарадзе: Препоръчвам на гражданите да участват в преброяването по електронен път

Препоръчвам на гражданите да участват в преброяването на електронен път, заяви днес за RuseInfo директорът на Териториално статистическо бюро „Север“ в Русе Диана Самхарадзе. Поводът за срещата с г-жа Самхарадзе бе предстоящото национално преброяване, което ще се проведе в периода 7 септември – 3 октомври 2021 година. Повече за преброяването може да видите тук

Електронното преброяване ще се проведе от 7 до 17 септември, а до 3 октомври то ще се осъществи чрез преброители в Русенска област и цялата страна. Преброителят първо ще попита домакинството дали е преброено електронно. Ако това е станало, той ще вземе само електронния код и ще провери дали няма някое лице допълнително, което трябва да се анкетира /например завърнал се от чужбина в периода гражданин – член на семейството или живеещ на адреса роднина/. Ако не е преброено електронно, това ще стане с помощта на специални хартиени въпросници, подчерта г-жа Самхарадзе.

Преброителите ще разполагат със списък с улици и съответните адреси, които трябва да посетят. До 150 жилища има да посети преброителя в един преброителен участък. При по – малки участъци, преброителят ще трябва да посети 2 участъка. За всяко населено място, особено в по – малките села от типа на Пепелина, Широково, има определен по 1 преброител и няма да се налага един да обикаля по няколко такива слабонаселени места. За избора на преброител там са съдействали съответните общини.

Преброителите са проверени в ОД на МВР – Русе и са проверени техните свидетелства за съдимост, поради което гражданите не трябва да се притесняват при всяко тяхно посещение. Те ще трябва да се легитимират със специални карти и да спазват противоепидемичните мерки – да носят защитни маски, ръкавици и дезинфектанти, за да не пренесат коронавирусната зараза, отбеляза г-жа Самхарадзе. С оглед безопасна среда има специално разработени мерки от Министерство на здравеопазването.

Гражданите, които не желаят да допуснат преброителите, могат да се преброят електронно, по телефон, да бъдат анкетирани на етажната площадка или да вземат формуляра и го върнат попълнен чрез съседи или домоуправителя на съответната етажна собственост. В случаи на карантинирани лица, ТСБ „Север“ ще има достъп до системата на РЗИ – Русе, за да вземат телефоните им и да се предоставят съответно на преброителите. Когато самият преброител не се чувства добре или е болен, подлежи на смяна.

Обученията за преброителите и контрольорите вече започнаха. Днес екип на ТСБ „Север“ – Русе е в Община Две могили, в петък – в Община Иваново, а идната седмица – в останалите общини на областта. От 31 август до 3 септември са обученията в Община Русе. Преброителите за Община Русе са 434, а контрольорите са 101. Всички подали заявления, че искат да са преброители и контрольори и са отговаряли на изискванията, са получили положителен отговор. Има и определени служебни лица за преброяването – в болничните заведения, в ареста на ОД на МВР – Русе, социалните домове, ЦПЗ – Русе и др. Целта е там да не се допускат външни хора в условията на пандемична обстановка. Почти е готово онлайн приложение за хотелите, които да регистрират настанените лица към 7 септември 2021 година, каза директорът на ТСБ „Север“.

При електронното преброяване карта „сграда“ няма да има, посочи г-жа Самхарадзе. Там ще има данни за жилището, лицата и отношенията между тях. Преброителите сами служебно преброяват сградата /в случаите на блокове/.

При починали лица до 7 септември, те няма да се включват в преброяването, а ако има летален изход поради коронавирус, ПТП, друго сериозно заболяване и пр. в периода на преброяването и след него, то тези граждани ще фигурират като преброени.

Намиращите се в чужбина български граждани от региона към 7 септември няма да се броят в Русенска област. Заминалите на почивка на море, планина или чужбина към тази дата ще се броят в съответното място за настаняване или в съответната държава и няма да влязат в този брой. Има вариант те да се преброят след 7 септември, ако се завърнат до 3 октомври, като си оставят формуляра на домоуправителя, съседи или по електронен път. Ако в този период бъде открито дублиране на тяхно присъствие в хотел и на адрес, то служителите на ТСБ „Север“ ще „изчистят“ проблема.

Първите експресни данни от преброяването ще бъдат готови в края на месец ноември. Те ще включват брой и възрастова структура на населението и неговото териториално разпределение в България. Тук ще има данни за жилищните сгради, временно присъстващите в хотели, болници и пр. Окончателните данни вероятно ще са готови до месец март 2022 година.

Сподели: