На 5 февруари предстои симфоничен концерт под палката на Вилиана Вълчева

Диригентът Вилиана Вълчева: Вердиевата творба „Трубадур“ е може би най-голямото пиршество за певци, създавано някога в историята на операта

“Вердиевата творба „Трубадур“ е може би най-голямото пиршество за певци, създавано някога в историята на операта. Всяка от главните роли се е превърнала в акцент за съответния глас. Поразително е колко кратки Верди е запазил речитативите в тази опера за сметка на драматичните арии и ансамблите. Едва ли в някоя друга опера на Верди, а и в цялата история на операта изобщо, толкова много запомнящи се и завладяващи музикални номера са композирани толкова близо едно до друго.

Трубадур е първата опера, която чух и гледах като дете, а и първата опера която дирижирах… Тя е изключително близо до сърцето ми – свързвам я с много спомени от детството си и със завършващия ми изпит за Бакалавърска степен в Люцерн. Трябваше да изпея и изсвиря една опера за изпита по корепетиция… и аз избрах “Трубадур”!

Изключително съм щастлива, че заедно с моите прекрасни колеги – оперни артисти, хор и оркестър, ще представим тази гениална творба на 4 февруари от 19.00 часа в Доходно здание пред русенската публика. След повече от 5 години ще дирижирам отново „ Трубадур“ – за първи път именно в оперния театър на Русе, с който съм силно емоционално свързана и който ми даде всичко! На добър час на всички и да имаме препълнена зала”, с вълнение сподели маестра Viliana Valtcheva Вилиана Вълчева за престоящия спектакъл на операта “Трубадур”.

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: