ДИТ - Русе установи 373 нарушения при 100 проверки през май

ДИТ – Русе установи 373 нарушения при 100 проверки през май

373 нарушения са констатирани при извършени 100 проверки през май, каза по време на пресконференция днес главен инспектор в дирекция „Инспекция по труда“ – Русе Георги Георгиев.

231 са нарушенията на здравословните и безопасни условия на труд. 142 са нарушенията по трудови правоотношения. 363 са наложените принудителните административни мерки. 10 са съставените актове за административни нарушения.

31 са исканията, постъпили в ДИТ – Русе през май по чл. 302 и 303 от Кодекса на труда или за наемане на непълнолетни лица на работа. 76 са исканията от началото на годината досега. Направени са 2 отказа. Става дума за наемане на строителен работник и воден спасител на басейн.

За над 20 от тях са за едно предприятие за производство на химически продукти, където децата са наети да лепят етикети на бутилки. Работните места са извън основното производство на децата, поради което няма никаква опасност за живота и здравето им.

2085 бр. са заявените от началото на годината до момента еднодневни трудови договори от 72 земеделски производители.

Продължават интензивните проверки в селското стопанство и за полагането на труд от лица под 18 – годишна възраст. При една от проверките се наложи да се потърси съдействието на органите на МВР поради отказ от съдействие от страна на земеделския стопанин. При друга проверка е установено да полага труд лице под 18 – годишна възраст. То е отстранено със специален акт. При трета проверка е заварено лица под 18 години, което не е работило и е било в края на овощната градина, а според обясненията е стояло при майка си. Това става в учебно време, поради което е уведомено РУО на МОН – Русе.

Сподели:

Още новини от деня