светът на калиопа

Днес бе открита изложбата „Светът на Калиопа“

Днес в Музея на градското всекидневие бе открита изложбата „Светът на Калиопа“, посветена на 30 години от откриването на музейния обект. За конструирането, концепцията и внушенията на експозицията говориха директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов и уредникът в отдел „Етнография“ Искра Тодорова.

„Светът на Калиопа“ разказва за живота на градските общности в периода след Освобождението и влиянието на европейските културни модели във всекидневието. Знаците на Модерността, резултат от активните търговски връзки с други държави, бележат всяка сфера – архитектурата, устройството на градските пространства, пътуванията, а традиционните нрави променят своя характер. Показаните предмети илюстрират лукса и новите придобивки – стенни часовници, статуетки, домакински съдове от сребро и порцелан, донесени от Европа, в повечето случаи от самите притежатели. Този факт идва, за да покаже, че българите вече пътуват не само по работа, но и за забавление. В самостоятелна витрина е изложена колекция от сувенирни лъжички. Като част от новите влияния е появата на категорията „свободно време“ – знак, характерен за жителите на града, който ги оразличава от онези, живеещи на село. Част от експонатите представят моменти от разходки, пикници, организирани игри, балове и маскаради, концерти. Неизменна част от Модерността е промяната в облеклото – показани са вечерни тоалети и рокля в стил „шантиклер“. Детството вече също има нова проекция – самостоятелни стаи, дрехи, нови играчки, каквито могат да бъдат видени във витрините на Музея на градската култура.
„Светът на Калиопа“ изгражда исторически разказ за новия начин на живот, мислене, поведение, порядки и светоусещане на градското общество в България.

Сподели: