Днес в Историческия музей в Русе се проведоха занятията от класна стая „Средновековие“

Днес в Историческия музей в Русе се проведоха занятията от класна стая „Средновековие“

Днес в Историческия музей в Русе се проведоха занятията от класна стая „Средновековие“ в рамките на проект „Обучение в култура: Маските на историята, Червенската кула, Кухнята на Калиопа“ на Сдружение „Приятели на музея“, реализиран по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“.

В класната стая възпитаници на училище „Христо Ботев“ се потопиха в епохата на средновековието. Акцент в проведеното занятие беше поставен върху Археологическия резерват «Средновековен град Червен» – част от обектите на Регионален исторически музей – Русе. Чрез специално създаден пъзел, децата получиха знания за устройството на средновековния град. Учениците имаха възможност да разгледат зала «Червен» на Историческия музей и да се запознаят с експонатите, намерени при теренните археологически проучвания на обекта. Използвана беше Книга на крепостите, която даде възможност на децата по лесен и адаптиран за техните възприятия начин да научат детайли около изграждането, предназначението и функционирането на крепостите, както и начинът на живот на хората в тях. Във фокуса на заниманията попаднаха също и средновековните занаяти. Момчетата и момичетата се учиха да тъкат на станчета, така както това се е правело през изучавания период.

През следващите дни през класна стая „Средновековие“ ще преминат също и учениците от ОУ „Любен Каравелов“ и Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, както и от момчетата и момичетата от Центъра за работа с деца на улицата, управляван от Сдружение „Еквилибриум“.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"