Днес в Русенската художествена галерия ще бъде представена изложба, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Патриарх Неофит

Днес в Русенската художествена галерия ще бъде представена изложба, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Патриарх Неофит

Днес от 18.00 часа в Русенската художествена галерия на ул. „Борисова“ 39 ще бъде представена изложба, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Патриарх Неофит по времето, когато той беше действащ русенски митрополит. Инициативата е по предложение на заместник областния управител Георги Георгиев и тя се реализира от Областна администрация – Русе, Държавен архив – Русе и Художествена галерия – Русе. Инициативата се осъществява и с подкрепата на доц. д-р Йордан Дойчинов от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 19 март и тя включва снимки и документи от фонда на Държавния архив в града.

Изложбата е разположена в рамките на пространството на експозицията „Иконата преди и сега“, която е една от трите постоянни експозиции в Русенската галерия. Тя съществува от 2004 г. и е получила е личната благословия на дядо Неофит. Изложбата съдържа икони, създадени в периода XVІІ – ХХ век. Три от тях са от фонда на галерията. Останалите тридесет и пет са предоставени от Русенската митрополия и са част от стария иконостас на църквата „Св. Георги”. Експозицията e допълнена с творби на съвременни русенски художници, интерпретиращи идеята за „въображаемия храм”.

На събитието се предвижда да присъстват заместник областният управител Георги Георгиев, кметът на Община Русе Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев.

Сподели: