Днес в централното фоайе на Ректората на Русенския университет беше открита изложбата “Уют за душата”

Днес в централното фоайе на Ректората на Русенския университет беше открита изложбата “Уют за душата”

Днес, 21 ноември, в централното фоайе на Ректората на Русенския университет беше открита изложбата “Уют за душата”, посветена на Деня на християнското семейство. Експозицията показва художествени творби на бивши и настоящи възпитаници и преподаватели от семейството на русенската Алма матер.

Ректорът академик Христо Белоев поздрави гостите по повод празника и изрази увереността си, че в следващите представяния ще се включат и други майстори на перото от семейството на русенската Алма матер. На откриването присъстваха проф. Пламен Кангалов, заместник-ректор по учебната работа, и доц. Десислава Атанасова, заместник-ректор по интернационализация и комуникационна политика.

Инициативата за събитието е на доц. Мира Душкова, ръководител- катедра „Български език, литература, история и изкуство“, и засл. доц. Живодар Душков. Те благодариха на всички автори, които се отзоваха и предоставиха екземпляри от своите съчинения. Споделиха желание и идеи за бъдещи инициативи и нови заглавия, които да бъдат добавени към колекцията.

Проф. Юлиана Попова поздрави академичната общност за днешния празник с есето  „Академично селфи“, с което изрази своите искрени вълнения, прекрасни мисли и топли чувства към академичното семейство на Русенския университет.

От името на творците към гостите се обърнаха проф. Ангел Смрикаров, автор на поезия, и Румен Пеев, писател на романи на български и на английски език.

Изложбата включва 88 авторски произведения. Те са разпределени в 4 категории: 42 от заглавията са поетични изповеди,  25 книги са в жанра проза, 11 на брой са сатиричните  творби и 10 са мемоарните издания. Литературните „деца“ на авторите са както на български, така и на английски език. Написани са в периода между 1962 и 2023 г.

Картините, които засилиха празничното настроение, са също авторски –  Диана Георгиева – Di Light, служител в Русенския университет.

Сподели: