Нормално протича денят за размисъл преди втория тур на местните избори в община Русе

Нормално протича денят за размисъл преди втория тур на местните избори в община Русе. Няма регистрирани жалби и сигнали до момента.

Политическата агитация в деня за размисъл и в деня на изборите остава забранена. Остава забраната и за разпространение на резултатите от социологическите проучвания преди края на изборния ден.

В неделя ще се гласува:

– В 196 общини ще се произвежда втори тур в поне едно населено място;

– В 105 общини ще се произвежда втори тур за кмет на община;

– В 18 града, които са областни центрове ще се произвежда втори тур за кмет на община;

– В 441 кметства ще се произвежда втори тур за кмет на кметство;

– В 31 района ще се произвежда втори тур за кмет на район.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен с един час по преценка на Централната избирателна комисия, ако пред изборните помещения има желаещи да гласуват. Удължаването може да бъде най-много с час – до 21.00 часа.

Право на глас имат хората с българско гражданство, навършили 18 години, които имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната към 26 април, не са под запрещение и не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“.

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини. Освен двамата претенденти за кмет гласоподавателите могат да изберат и опцията „Не подкрепям никого“, но това не влияе на резултата.

За избран ще се счита кандидатът, събрал по-голямата част от гласовете

Сподели:

Още новини от деня