Днес започна строителството на третия етап от проекта на “ВИТТЕ Аутомотив“ в Русе

Днес започна строителството на третия етап от проекта на “ВИТТЕ Аутомотив“ в Русе

Управителят на “ВИТТЕ Аутомотив“ д-р Христо Христов и кметът на Русе Пенчо Милков подписаха преди половин година договор за покупко-продажба на 2 дка имот, който е частна общинска собственост. Той бе обединен с други имоти на компанията за реализиране на намеренията, за които тя получи за трети път сертификат за инвеститор Клас А от министъра на иновациите и растежа.

На практика това е нашето второ разширение или трети етап от проекта в България, заяви тогава д-р Христо Христов, управител на ВИТТЕ Аутомотив България. Днес започна практическото строителство на терен. /на снимката/

Както е известно, компанията започна дейността си в България, град Русе, от август 2008 г., като реалното производство започва от средата на 2010 г., в помещение под наем. Благодарение на отличните производствени резултати за първите две години на функциониране, главното управление взе решение да инвестира и да построи собствен завод в Русе. Новата сграда бе построена за период от 9 месеца и отвори врати от юли 2014 г. Оттогава компанията в България прави интензивно развитие като за периода 2014-2016 г. достига над 50% ръст на производството всяка година. През 2017 г. ръководството от ФРГ взе решение да разшири производствените мощности на завода в Русе. Разширението завърши през 2019 година с изграждане на ново производствено хале, прилежаща логистична и техническа инфраструктура. Разширението доведе до ръст на производствения капацитет при максимален капацитет от 180 млн. евро, създаване на допълнителни работни места за работници и специалисти – до 1 500 – 1 600 души персонал. Така трябваше да завърши инвестицията на компанията у нас, като следващите разширения преди 3 години се планираше да са в други държави.

Благодарение на много добрите резултати бе взето решение в края на миналата година, се взе решение проектът да се отвори наново и продължи. В момента се говори за ВАБ 3, а е подготвен и проект ВАБ 4, заяви г-н Христов. Понастоящем се подготвя строителството на сградата. Готви се проектът за ВАБ 4, който, според развитието на икономическите и други обстоятелства, ще се вземе решение от собствениците и ръководството през следващите години кога да стартира. Проектът ВАБ 3 ще доведе до удвояване на настоящото производство, подчерта г-н Христов. През тази година бе достигнат оборот от 183 млн. евро, като има 2 свободни площи. Плановете са да се гони кота от 400 млн. евро, добави той. Христо Христов отбеляза, че понастоящем те са най – големия индустриален производител и завод в общината, но завбъдеще не само в област Русе, но и на национално ниво ще са в челото на индустриалните фирми. Причината да се отвори отново проектът бе високото доверие, което бе изградено, както и желание на ключови клиенти като „Мерцедес Бенц“ /най – големият клиент/, БМВ, Волво, Форд, бъдещите проекти да са точно в този завод. Показателите за качество, производителност и др. дадоха основание този завод да се окаже много важен за компанията.

През 2013 година бе представен проект с 5 етапа. Сега е достигнат дори 4-ият. Това е много важно за общината и хората, които ще се назначат. Компанията е сертифицирана като инвеститор клас „А“, което показва отношението на Министерството на икономиката и държавата като цяло.

Немските инвеститори, които са идвали след това, първо са минали през този завод, за да видят дали има смисъл да развиват дейност у нас и какви са предизвикателствата пред тях.

Сподели: