мартенски музикални дни откриване 2018

Днес започна 58-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ + ВИДЕО

Днес, в Доходно здание, се състоя тържественото откриване на 58-мото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе под патронажа на Министерството на културата.

„Това значимо за Русе събитие се утвърждава като прекрасна традиция и отличителен акцент в културната програма на града. Всяка година през месец март, Русе се превръща в музикалната столица на България. С гордост мога да заявя, че програмата на Фестивала предлага все по-разнообразни концерти, утвърждавайки се като запазена марка на нашия град“, заяви г-н Стоилов, след което обяви 58-ото издание на Международния фестивал за открито.

Вечерта продължи с участието на звездния състав Минчо Минчев – цигулка, Робърт Коен – виолончело и Емил Табаков, който дирижира Софийска филхармония. Те изпълниха Двоен концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Й. Брамс и световната премиера на Симфония №9 от самия Емил Табаков. Водеща на тържественото откриване беше актрисата Ралица Константинова.

Фестивалната програма, която продължава до 1-ви април ще предложи на публиката над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Мащабната съпътстваща фестивална програма за малки и големи включва редица образователни концерти за деца и младежи, както и тематични изложби. Час преди първия концерт, се състоя откриването на изложба на картини от майстора на живопис – Николай Русчуклиев. Изложбата беше открита от кмета Пламен Стоилов, който сподели с присъстващите любопитен факт от биографията на проф. Русчуклиев, установил се в Русе през далечната 1961 година, когато е и първото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“.

Партньори в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ. Генерален спонсор Фестивала от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. Официални медийни партньори са БНТ и БНР.

Получени бяха поздравителни адреси от Президента на Република България г-н Румен Радев, министерства, народни представители, областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров и др. Събитието лично уважи и заместник-министъра на културата г-н Румен Димитров.

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"