козма и дамян

Днес почитаме светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян

На 1 юли, ден в който св. Православна църква чества паметта на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, храмов празник чества и едноименният болничен параклис към русенската Университетска многопрофилна болница за активно лечение.

Параклисът е първият открит болничен параклис в Русенска епархия и съществува от 2003 г. През 2006 г. е възстановен старият болничен храм „Св. Василий Велики”, който е бил присвоен през време на комунизма. Въпреки това параклис „Св. св. Козма и Дамян”, който се намира в самия корпус на болницата, обслужва и досега тежкоболни и слабоподвижни пациенти, които не могат да напускат болничната сграда.

Св. Козма и Дамян били родни братя. След прославянето на земята в плът на Христа, нашия Бог, навсякъде станали известни със своята удивителност подвизите на светите Христови мъченици; защото в тях се е проявила силата на Спасителя; за всички било удивително мъжественото им противопоставяне на мъчителите и непобедимото им търпение. Към числото на тези мъченици принадлежали и тези братя по плът, родени в древния Рим и възпитани в правилата на християнското благочестие – светите страдалци Козма и Дамян.

Сподели: