Св. св. Кирил и Методий

Днес почитаме Св. Св. Кирил и Методий

Време за прочитане: < 1 мин.

„Да възхвалим сега славните мъже и отци на нашия род“ – така на 11 май молитвено прославяме святото дело на двамата равноапостоли Солунските братя Кирил и Методий. Далеч назад във вековете, в утрото на българската държава, двама гениални мъже сътворяват славянската писменост. Завършва примитивната епоха на „чертите и резките“. И тогава става чудното избавление: „Народът, който тънеше в мрак, видя голяма светлина“…

В своето многовековно съществуване празничното време за Кирило-Методиевата почит има две форми: църковно-християнски израз на възхвала към равноапостолите и зараждане и развитие на светския празник на Кирил и Методий.

Отначало Църквата празнувала паметта им в деня на тяхната смърт – Св. Кирил на 14 февруари, Св. Методий – на 6 април. Светият Всерусийски Синод по повод празнуването хилядагодишнината на Моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий взел следното решение: „За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май, като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!“ След това празникът се чества във всички православни славянски страни. 

В България 24 май е обявен за национален празник в чест на светите братя. В този Ден на българската просвета и култура и славянската писменост празнуват учащите се и целия народ. 24 май се посреща с празнично украсени с цветя и знамена училища. 

Светският празник за Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането, свързва се с училищните тържества, организирани на 11 май.

През 1851 г. за пръв път у нас, в Пловдив, се празнува Денят на Кирил и Методий, отначало като училищен, а по-късно като народен празник на българската просвета и култура

Сподели:

Още новини от деня