слави шкаров

Днес се навършват 80 години от рождението на Слави Шкаров

Днес се навършват 80 години от рождението на Слави Шкаров, начието име е назована и зала в Доходното здание.

Името на режисьора Слави Шкаров остава като част от театралната легенда на Русе.За неговите спектакли зрителите още продължават да си спомнят като нещо незабравимо и разтърсващо, театралните изследователи все ги споменават сред ярките явления въобще на българския театър, а актьорите, които са били участници в негови постановки продължават да пазят спомена за нещо свято, магнетично-театрално и вълнуващо като преживяване. Той създаваше представления, които увличаха с яркостта на театралната форма, с иносказателността и метафоричността на театралните обобщения, с ансанбъла от колоритни персонажи, изиграни от колоритни актьори. За него се казваше, че той може на сцената да постави дори…телефонният указател.

Слави Шкаров твори в Русенския театър от есента на 1969 г. до края на живота си – 11 май 1988 г. За тези 19 години той създаде постановки, които остават като едни от най-силните , най- естетически-провокативните, най- философски натежалите като емоция, мисъл, визия. Режисьор на ярката театралност, тези постановки събуждаха у зрителя богати размисли, контрастни емоции, мъдри заключения за света и хората.

„ Боряна” от Й.Йовков, „Законодателят” от Р.Игнатов, „Кръчмата под зеленото дърво” от П.Ковачик, „От земята до небето” от Н.Русев, „Босилек за Драгинко” от К.Илиев, „ Кошници” от Й.Радичков, „Сако от велур” от Ст.Стратиев, „Балада за тъжната кръчма” от Е.Олби, „Кучешко сърце” от М.Булгаков – това са част от знаменитите спектакли на Слави Шкаров.Те са част от знаменитите сп ектакли на 70-те и 80-те години на ХХ век – един от славните периоди на Русенския театър..

През 2010 г. негови най-близки приятели и съмишленици издадоха. книгата „За Слави Шкаров. От приятелите” , която изрази преданната почит и обич на тези, които бяха най-добрите приятели на Слави Шкаров. В тази книга се разкри духовността на този режисьор, който не беше чужд и на странности в поведението, и на пристрастия, и на житейски превратности. Но винаги беше театрал до мозъка на костите си.

/Крум Гергицов/

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"