Днес се навършиха 85 години от рождението на Васил Първанов

Днес се навършиха 85 години от рождението на Васил Първанов /1938 – 2015/- създателят на оркестър „Хоро“ и почетен гражданин на Русе. Васил Първанов е роден през 1938 г. в с. Станево, Михайловградски окръг. Първите уроци по музика взема в гр. Лом, от 1959 г. учи кларинет в Софийското музикално училище в класа на проф. Сава Димитров, след което специализира в Българската държавна консерватория.
В Русе се установява през 1962. Същата година става инициатор и заедно със свои съмишленици и любители на българска народна музика създава оркестър “Хоро”.
Васил Първанов е един от най-изтъкнатите изпълнители и творци на българската народна музика. Над 50 години той посвещава на изграждането на един уникален инструментален състав, който е еталон на северняшката народна музика в градска среда. Забележителен инструменталист и фолклорист той е сред малцината изследователи на северняшкия инструментален фолклор. Многобройните му авторски обработки са истински образци на неповторимия северняшки инструментален стил. Благодарение на неговата творческа индивидуалност изпълненията на оркестър “Хоро” звучат със забележителна виталност. Множеството записи в БНР, БНТ и частни телевизии дава възможност на музиканти и любители на българската народна музика у нас и по света да опознаят богатството на северняшката инструментална музика.
Оркестър “Хоро” е гостувал в почти всички страни на Европа и в Япония. Лауреат е на три световни фолклорни фестивала. Изпълненията му са записани в Златния фонд на българския фолклор.
Цялостната художествено-творческа дейност на Васил Първанов и оркестър “Хоро” – неразривно свързани, с неговата репертоарна и изпълнителска политика спомагат за издигане музикалния авторитет на нашия регион, и в частност и на цялостната култура на град Русе.
Васил Първанов и оркестър “Хоро” са носители на орден “Кирил и Методий” – І степен. Васил Първанов се ползва с признателност и уважение за своята над 50-годишна артистична дейност и принос към развитието на град Русе като един от водещите културни центрове в страната.

Сподели: