Днес се състоя официалното откриване на учебната година в СУПНЕ - Русе

Днес се състоя официалното откриване на учебната година в СУПНЕ – Русе

С молебен за здраве и с ритуал за освещаване на новото училищно знаме СУПНЕ „Фридрих Шилер“ посрещна своите ученици, учители,родители и гости В цяла България учебната 2018/2019 година се откри в Деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им София. СУПНЕ „Фридрих Шилер“- Русе, посрещна своите 1127 ученици от I до XII клас, техните родители и учители в училищния двор.
На този християнски празник лично Русенският митрополит Наум благослови и освети новото училищно знаме на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, като извърши и водосвет за здраве и просперитет.
В празничната програма участие взеха първокласници, които поздравиха присъстващите с тематични стихове за първия учебен ден, както и вокалната група, ръководена от госпожа Албена Анчева.
В речта си директорът на училището, г-жа Искра Иванова, припомни, че „през далечната 1883 година в Русе отваря врати немското училище, придобило популярност като Дойче шуле. Днес, 135 години по-късно, ние – учителите, учениците и родителите в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ с огромна гордост заявяваме, че сме достойни продължители на старото Дойче шуле и съхраняваме традициите му, както в учебния процес, така и с всички извънкласни, и училищни инициативи.“ – подчерта госпожа Иванова. Тя определи днешния ден като много специален празник за всеки един от нас, защото е символ на почитта на българина към знанието, духовността и образованието и допълни, че учебната 2018/2019 година е важна, защото „вече сме иновативно училище и се надяваме това да допринесе за повишаване интереса на учениците към учебните часове, които да се превърнат в приятно занимание за тях и с което да се повиши качеството на учебния процес.“
Госпожа Иванова получи поздравителен адрес от кмета на община Русе, г-н Пламен Стоилов. Адресът бе връчен от зам.-кмета по „Европейско развитие“ – д-р Страхил Карапчански, който присъства на тържеството и лично поздрави учениците и екипа на училището.
Бяха получени поздравителни адреси и от
Председателя на комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание на Република България г-жа Милена Дамянова
Областния управител на област Русе г-н Галин Григоров
Кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов
Началника на РУО – Русе д-р Росица Георгиева
Началника на Военно окръжие – Русе полковник Цанко Недев.
В края на тържеството, под кичест венец и менче с вода, под игривите трели на звънчето, първи прекрачиха прага на училището малките първокласници, съпроводени от своите учители.
Тази година празничната училищна програма подготвиха г-н Огнян Джоричев – старши учител по български език и лителатура, и г-жа Диана Йорданова, старши учител в начален етап.

Сподели:

Още новини от деня