Държавна Опера Русе

Днес стартира новата инициатива на Държавна Опера Русе – „Ателие за колажи“

Днес от 10.30 часа стартира новата инициатива на Държавна Опера Русе – „Ателие за колажи“. Малките русенчета ще изработят 60 музикални кораба от хартия, които ще подредят в книжни петолинии. Идеята е вдъхновена от античното име на крепостта Сексагинта Приста („Пристанище на шейсетте кораба“).

Ученици, посещаващи “Център за работа с деца на улицата” и „Център за обществена подкрепа” ще се включат в днешната разходка в операта.

Те ще се включат и в напата нова инициатива, свързана с екологията и опазването на околната среда . В „Ателие за колажи“ децата ще изработят инсталация от рециклирана картия, която ще украсява фоайето на операта през летните месеци. Екоидеята е провокирана от желанието да бъдат рециклирани хартиените отпадъци, които всяка администрация „произвежда“, и чрез средстава на изкуството да бъде приобщено младото поколение към идеята за опазване на околната среда.

Образователната среща е част от нашата лятна занималня, която вече втора година събира деца от различни възрасти. Те с удоволствие и любопитство посещават Русенската опера и внимателно разглеждат всичко, което им покажем – сцената, оркестрината, гримьорните, огромния богат гардероб на театъра с над 3000 костюма. Имат време да си направят снимки и да попитат за всичко, което събуди детското любопитство.

На 17-ти за първи път при нас ще дойдат и деца в предучилищна възраст – възпитаниците на детската градина „СМЕХОРАНИ“, които ще приготвят хартиени цветя и картички за своите домакини.

Сподели:

Още новини от деня