Днес ще бъде открита изложбата на Нина Лишовска „Добавена реалност. 50 +“

Днес ще бъде открита изложбата на Нина Лишовска „Добавена реалност. 50 +“

Време за прочитане: < 1 мин.

На 23 септември, от 18.00 ч. в Русенската художествена галерия ще бъде открита изложбата на Нина Лишовска „Добавена реалност. 50 +“ (Скулптура. Живопис, Рисунки).

Нина Лишовска е скулптор, който работи с най-трудните за овладяване материали: метал, стъкло, дърво, керамика. Тя убеждава тези материали да се превърнат в изящни, но силни образи родени от нейното въображение. Самата Нина казва, че първо формира образа в съзнанието си, от там започва нейният процес, именно към това е препратка и наименованието на изложбата „Добавена реалност“.


Но какво всъщност стои зад заглавието „Добавена реалност“?


„Не знаеш как ти идва идеята. Изведнъж решаваш, че това наистина е така и че всяка рисунка, всяка скулптура – всъщност са добавена реалност към нашето ежедневие, дори и към зрителя са добавена реалност. Много неща могат да се кажат в този контекст, защото дори съчетанието на два различни материала, пак е добавена реалност. Това, че поканих и дъщеря ми да рисува върху моите произведения отново е добавена реалност“, разкрива Нина Лишовска.


Творческият ѝ подход се формира от натрупвания от митологията, физиката, космологията и поезията. Нина Лишовска търси и дълбае в големите теми на живота, за да ги синтезира до езика на скулптурата, така се материализират нейните творби.

Нина Лишовска зaвъpшва дъpвopeзбa в Texниĸyмa пo дъpвooбpaбoтвaнe и вътpeшнa аpxитeĸтypa в Pyce, cлeд ĸoeтo и cĸyлптypa във BTУ “Cв. Cв. Kиpил и Meтoдий”. Πpeпoдaвa в Haциoнaлнoтo yчилищe пo изĸycтвaтa ”Πpoф. Beceлин Cтoянoв” в Pyce.

Експозицията ще продължи до 6 октомври.

Сподели:

Още новини от деня