Лечебни заведения „Медика“

Доброволно четене в „Медика“ се състоя по повод 5 декември

Неформалният празник се отбелязва всяка година на 5-ти декември по инициатива на ООН. На този ден се дава гласност на дейността за развитие на местно, национално и международно ниво на хора и организации, ангажирани с доброволческа дейност.
Като част от активния социален и културен живот в Русе, Лечебни заведения „Медика“ се присъединиха към Международният ден на доброволците с инициативата „Доброволно четене“. Пациентите със затруднено зрение, както и към тези, възстановяващи се след прекаран инфаркт или инсулт, имаха възможността отново да се потопят във вълшебният свят на книгите.
Казват, че книгата е лек за душата. Новаторите в медицината дори са открили оригинален, подпомагащ лечението метод – библиотерапия. При него болните се насърчават да четат книги и да съпреживяват емоциите на героите. Библиотерапията се основава на вроденото в човека чувство да се идентифицира с другите. Четивото се подбира внимателно, така че накрая у пациента да остане приятно чувство на позитивизъм и надежда. Именно по тази причина ученици от 10-ти и 12-ти клас от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер “ Русе посетиха СБАЛФРМ „Медика“, СБАЛК „Медика КОР“ и УМБАЛ „Медика Русе“. В продължение на час младите доброволци четоха на лекуващите се и ги разведриха с положителните емоции на младостта и магията на книгите. Накрая всички доброволци получиха подаръци от домакините – книги в знак на признателност за проявената човечност.

Сподели: