Добро русенско представяне на международния турнир по фехтовка Burgas Cup

Добро русенско представяне на международния турнир по фехтовка Burgas Cup

Отлично представяне на българите в десетото издание на международния турнир по фехтовка Burgas Cup! Габриела Георгиева от Маркели/България e шампионка до 13 години при момичетата, а Никола Меицов от Свечников/България е втори при момчетата. Надпреварата започна днес в спортна зала „Бойчо Брънзов“ в Бургас и събра повече от 150 състезатели от България, Турция и Румъния.

Габриела стигна до първото място в конкуренцията на 34 състезателки. В групите тя записа пет победи и една загуба. В първия си двубой, за място сред най-добрите 16, във втория кръг от елиминациите Габриела, която тренира под ръководството на Катя Пъдарева в карнобатския клуб Маркели, победи Диана Ангелова от Корсар с 15:3, след това се наложи категорично с 15:4 над Смаранда Бечериу от Румъния, а в срещата за място на полуфиналите елиминира Николета Богданова от Русе с 15:6. В двубоя за място на финала Габриела отново игра отлично и победи Десислава Генкова от Младост с 15:6. Във финала възпитаничката на карнобатската школа във фехтовката се изправи срещу Диана Нейчева от Младост и след изключително оспорван двубой извоюва златния медал с 15:14. Освен със силната игра и високия дух, победата на Габриела е забележителна и с факта, че тя се подготвя в карнобатския клуб Маркели при Катя Пъдарева, която роди само преди няколко месеца. С помощта на председателя на клуба Радостин Станчев състезателите постигат все по-големи успехи и печелят все повече медали.

При момчетата до 13 години шампион в Burgas Cup стана Зия Османагаоглу от Турция. Втори се класира Никола Меицов от Свечников, а трети са Туна Чалискан от Турция и Михнеа Мунтеану от Румъния. Никола Меицов стигна до сребърния медал след отлична игра. В групите той записа пет победи и една загуба, след което победи Борис Илиев от Преторианец с 15:2 и Константин Иванов от Русе с 15:9. В срещата за място на полуфиналите Никола надделя над Кандениз Берак от Турция с 15:12, а в двубоя за място на финала спечели срещу Туна Чалискан от Турция с 15:10. В срещата за шампионската титла възпитаникът на „Свечников“ отстъпи пред Зия Османагаоглу от Турция с 9:15 и остави отлични впечатления с играта си.

Класиране при момичетата до 13 години, индивидуално, сабя

1 Габриела Георгиева Маркели/България

2 Диана Нейчева Младост/България

3 Николета Добрева Железник/България

Десислава Генкова Младост/България

5 Ралица Гаджева Младост/България

6 Преслава Алекова Русе/България

7 Назла Ехлиман Младост/България

8 Николета Богданова Русе/България

Утре Burgas Cup продължава с индивидуалната надпревара при момчетата и момичетата до 15 години. В 9:00 ч стартират боевете на момичетата, а в 12 часа започват момчетата.

Международният турнир Burgas Cup се организира от Българска федерация по фехтовка, Фехтовална академия „Васил Етрополски“, Фехтовален клуб „Корсар“ – Бургас и с любезното съдействие на Община Бургас.

Сподели: