Документалната изложба „Русия и възстановяването на българската държавност 1878 – 1885 г.” ще бъде открита в Бяла

Време за прочитане: 2 мин.

На 1 март  Историческият музей – Бяла и Държавна агенция „Архиви“ представят   в експозиция „Освободителна война“ в Бяла документалната изложба „Русия и възстановяването на българската държавност 1878 – 1885 г.” Бяла е второто голямо българско селище след Свищов, освободено в хода на военните действия  и в него започва да се  установява българска административна власт – бележат се първите стъпки на възстановената българска държавност.. В  сградата на експозиция „Освободителна война“, от 20 юли до 13 август 1877 г., се помещава главната квартира на руския император Александър ІІ.

Документалният разказ на изложбата показва изграждането на българската държавност след 3 март 1878 г. – периодът от пролетта на 1877 г., когато се поставя началото на гражданското управление в българските земи,  до провъзгласяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Въпреки наложените ограничения и суверенитет от Берлинския договор,  България от самото начало действа като пълноценна държавна организация. Във възстановяването на българската държавност  активно участват  и българските революционери и поборници за национално, религиозно, социално освобождение с помощта на чиновници от временното руско управление.

 Изложбата е съставена  от основополагащите документи за българските държавни институции, за изграждането на Народното събрани и, приемането на първата конституция, създаването на отделните министерства, културните институции и армията, т.е. цялата тъкан на съвременната българска държава, която е изключително модерна за онова време и е много по-демократична от държавната система на имперска Русия. Включени са инструкциите и заповедите, издадени от Канцеларията за гражданско управление, ръководена от княз Владимир Черкаски, временните правила, утвърдени от Съвета на императорския руски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Документалните източници се съхраняват в Централния държавен архив и военния архив на Държавна агенция „Архиви“, както и предоставени от Руския държавен военен исторически архив и Архива на външната политика на Руската империя.

Досега изложбата е представяна в Народното събрание на  България и в Държавната Дума на Руската федерация.

Изложбата ще бъде открита  в 10 часа от кмета на гр. Бяла г-н  Димитър Славов. В навечерието на Трети март  се очаква г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, да посети експозицията  „Освободителна война“ на Исторически музей-Бяла.

Сподели:

Още новини от деня