каравана

Дом на колела или караваната на бъдещето

Дом на колела ви – представяме ви караваната

Дом на колела – как ви звучи?
Караванинг е автомобилен туризъм, пътуване с настаняване в автокъщи или каравани. Предците на тези мобилни домове са били вагоните на американските заселници в Дивия запад.

Всяка година милиони американци пресичат територията на своята страна от океан до океан в подвижни домове, които, като ябълковия пай, са се превърнали в един от националните символи.

По-интересното е, че родното място на най-новите иновации в тази област е Германия, където се провежда и ежегодното изложение на нови и модерни каравани.

Какво е толкова необичайно в работата на немските автомобилостроители?

Караваната е мечта на всеки пътешественик – екологичен и напълно автономен електрически дом на колела, в който няма абсолютно никаква нужда да се грижи човек за бензин.

В сърцето на мобилния дом е шасито задвижвано от електрически мотор с мощност 80 kW. Захранва се от три модерни натриево-никелови хромирани батерии зарядът, на които е достатъчен за 280 километра.

Тези каравани са проектирани за 1500 цикъла на зареждане, което съответства на пробег от 250 000 километра. В същото време, пълното зареждане на батериите до 100% от 220 мрежа ще отнеме точно 24 часа.

Днес има малко електрически коли, но акцентът на новите са тънките слънчеви батерии, които покриват не само целия покрив, но и почти цялата площ на страничните стени на караваната – те дават внушителни 3000 вата мощност.

Въпреки всички постижения в областта на батериите, техният капацитет все още е недостатъчен, както и броят на станциите за зареждане. Именно поради тази причина експертите оборудват караваната с толкова много слънчеви панели.

Това позволява да се пътува дори когато няма станции за зареждане.

Тези каравани от ново поколение не са само мобилен дом със слънчеви панели, той е истински електронен дом!

  • Мобилният дом има кръгла безжична станция за зареждане;
  • Инфрачервени отоплителни панели на интериорните подове, мебели и стени;
  • Отоплителна система, която улавя външния въздух в горещите дни и след това го използва за отопление.

Технологията, базирана на фолиото между стъклата, позволява „потъмняване“ на прозорците за защита от слънцето и топлината.

А системата за прожектиране на звездната светлина върху леглото е хубав бонус в романтичните пътувания.

Жилищната площ в караваната също се отоплява с електричество, което позволява напълно да се откаже човек от газта. И това не са всички технологии, които подобряват комфорта на престоя в този дом на колела.

Техническият прогрес не стои на едно място. Вероятно скоро тези автомобили ще се появят на нашите пътища. Домът на колела е интересен вариант за тези, които винаги искат да бъдат по-близо до природата и не могат да си представят живота без пътуване. Освен това човек винаги си е вкъщи.

Сподели:

Още новини от деня