Достойно представяне на ФТС "Боровски ритми" и ДТС" Искрица" във фестивала на доброто в Разград

Достойно представяне на ФТС „Боровски ритми“ и ДТС“ Искрица“ във фестивала на доброто в Разград

Първият фестивал „Пътеводител на доброто“ събра в Разград над 400 деца, младежи и възрастни от социални услуги. Те са служители и потребители на 40 дневни центрове, центрове за обществена подкрепа, домашни социални патронажи, защитени и преходни жилища, Дом за стари хора и др., от девет области в страната. Форумът се организира от Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“ (БРТИМ), Агенция „Генезис“, „Виталити Груп“ и „Генезис Арт“ под патронажа на кмета на Община Разград и със съдействието на местната управа.  Достойно бе представянето на ФТС „Боровски ритми“ и ДТС“ Искрица“ във фестивала. /на снимките/

„Днес, заедно започваме да пишем първа глава от историята на фестивала „Пътеводител на доброто“. Предисловието, за да стигнем дотук, продължи няколко години назад във времето, а през последните месеци се материализира в мащабна кампания, която организирахме, разгласихме медийно, мотивирахме много от вас да участват и се радвам, че сме заедно“, каза при откриването на форума Мая Михайлова от Сдружение БРТИМ. Тя заяви, че фестивалът е посветен на 9 юни – Международния ден на приятелството, и изрази увереност, че в рамките на фестивалната програма участниците ще намерят нови приятели и съмишленици, и ще бъдат обменени добри практики. Михайлова изказа благодарности на всички, спомогнали за реализирането на инициативата, а специални благодарности отправи към Община Разград за подадената ръка и подкрепата.

Приветствие към участниците във форума от името на Община Разград и от свое име отправи зам.-кметът Елка Неделчева. „Огромна чест е за Община Разград, че беше избрана като място, откъдето да стартира първото издание на фестивала. Убедена съм, че то ще остане не само в аналите на разградската история, но и като началото на нещо добро, което се случва за хората, работещи в социалната сфера, както и за потребителите“, посочи Неделчева. Тя сподели и идеята в следващите издания на форума да бъде включена кръгла маса, на която заедно с представили на Министерството на труда и социалната политика, на Агенцията за социално подпомагане и на всички останали институции, имащи отношение към социалната дейност, да се дискутират злободневни, актуални проблеми, които произтичат от нормативна база.

Фестивалната програмата започна с панел за представяне на ефективни социални модели в социалната работа, допринесли за развитието на услугата, подобряването на живота на потребителите и популяризиране в общността. Той е с конкурсен характер, като социалните работници от 28 социални услуги в страната ще се конкурират в четири категории. Жури от специалисти ще определи големия победител в първи панел и победителите в четирите категории. Наградите ще бъдат връчени по време на тържествена гала-вечеря.

Вторият панел е концерт на открита сцена за индивидуални и групови изпълнения в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство. По време на концерта ще бъде проведен флашмоб на приятелството под наслов „Разград, доброта, приятелство, да се хванем за ръце – да направим най-голямото сърце“. Организаторите са подготвили богата програма, ще има също гост-изпълнители и анимация за деца и възрастни.

Третият панел е изложба – базар за благотворителна разпродажба на изделия и сувенири, изработени от потребители и служители на социални услуги. На територията на градския парк в Разград са разположени 18 шатри и две творчески работилници, които ще бъдат отворени през целия ден.

Всички социални услуги, участници във фестивала, ще получат грамота за участие и сувенири от организаторите.

Сподели: